De Psycho-Praatgroep 

De veilige plek waar jij al jouw worstelingen en onzekerheden kan delen en op jouw eigen tempo kan groeien als psycholoog.

Voel jij je soms alleen in je werk als zelfstandig psycholoog?

Loop je regelmatig tegen dezelfde thema’s aan?

Mis je echte verbinding met collega’s, een sfeer waarin je je onzekerheden en twijfels open durft te delen?

Wil je er bewust voor kiezen om op regelmatige basis ruimte te maken voor jouw worstelingen en blinde vlekken als psycholoog?

Dan is de Psycho-Praatgroep jouw safe place to be. De groep vormt een spiegel waardoor jij kan groeien én met een mildere blik naar jezelf kan leren kijken. Bovendien zal je merken dat je absoluut niet alleen bent met jouw worstelingen, en geloof me: dat doet ontzettend veel deugd.

zelfstandig psycholoog worden

Herken je deze struggles?

 

  • Je voelt je vaak onzeker in je werk als psycholoog.
  • Je botst regelmatig op dezelfde thema’s in je job, en wil bepaalde patronen graag doorbreken.
  • Je hebt het gevoel dat je nergens écht terecht kan met je worstelingen als zelfstandig psycholoog.
  • Je voelt je soms beschaamd over dingen die je doet, denkt of voelt als psycholoog. Je durft bepaalde dingen niet uitspreken omdat je bang bent voor het oordeel van anderen.
  • Je mist een veilige plek. Een plek waar geen taboes zijn en waar je ongecensureerd kan uitspreken wat jou bezighoudt.

Verlang jij ernaar…

 

  • een plek te hebben waar je jezelf niet hoeft te bewijzen of groot hoeft te houden, maar waar je jezelf helemaal kan laten zien, met alles erop en eraan?
  • verbinding te vinden bij collega’s die met dezelfde thema’s worstelen als jij, omdat die onvermijdelijk bij het mens en therapeut zijn horen?
  • op regelmatige basis ruimte te maken om te reflecteren op jouw worstelingen, onzekerheden en blinde vlekken als psycholoog?
  • te mogen ervaren dat het helemaal oké is om menselijk te zijn, te zoeken en ‘fouten’ te maken, ook als psycholoog?
  • geïnspireerd en gemotiveerd te worden om dicht bij jezelf te blijven en op jouw gevoel te vertrouwen?
  • jouw menselijkheid in alle mildheid te omarmen?

Ik ben mens
en niets menselijks
is mij vreemd.

– Terentius –  

Praktische info

Concept

De Psycho-Praatgroep is een unieke georganiseerde intervisie waarbij er geen uitgebreide casusbesprekingen plaatsvinden, maar waar er wel tijd en ruimte is voor het bespreken van allerlei zaken waar je tegenaan loopt als zelfstandig psycholoog. 

We komen 4 keer een volledige dag samen in een klein groepje (max. 6 deelnemers). Alle deelnemers krijgen de kans om vooraf vragen of thema’s in te sturen. Ik bundel de vragen in verschillende thema’s en wijs aan elke sessie een thema toe (in totaal zijn er vier keer drie sessies van anderhalf uur – zie dagindeling). Ik begeleid de groep en zorg ervoor dat ieders thema’s en vragen aan bod komen. 

Je kan momenteel inschrijven voor de groep die telkens op dinsdag zal doorgaan: 8 augustus, 17 oktober en 12 december. De vierde datum zal in samenspraak met de groep geprikt worden. De bijeenkomsten zullen doorgaan bij mij thuis in Asse.

Kan je er niet bij zijn op deze data maar wil je graag op de hoogte gehouden worden wanneer er een nieuwe groep of een gelijkaardig initiatief zou starten? Zet je dan op de wachtlijst.

Twijfel je of heb je vragen? Stuur me gerust een mailtje! We kunnen eventueel ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen.

 

Dagindeling

vanaf 9u30: ontvangst met koffie & thee

10-11u30: sessie 1

11u30 – 13u: lunchpauze

13u – 14u30: sessie 2

14u30 – 15u: pauze

15u – 16u30: sessie 3

16u30 – 17u: mogelijkheid tot napraten

 

Wat deelnemers zeggen over de Psycho-Praatgroep

Ik vond het heel waardevol om ervaringen te delen en verbinding te vinden met andere psychologen. Onzekerheden, vragen en twijfels delen helpt om je niet alleen te voelen en het te normaliseren. Bedankt voor de organisatie. Ik heb er veel aan gehad. Hopelijk zien we elkaar nog eens terug.

Jozefien Van Hove

Ik vind dit een zeer fijn initiatief en zou het heel fijn vinden moest dit nogmaals (of zelfs vast een aantal keren per jaar) georganiseerd worden omdat dit voor mij wel een plekje was waar alles kon en mocht gezegd worden! Bedankt daarvoor!

Tessa

In de Psycho-Praatgroep was ruimte voor alles wat er bij ons op kwam. Het ging zowel over het delen van onzekerheden, opmerkingen en gedachten over dingen die we zelf al ervaarden, als vragen over hoe anderen omgaan met bepaalde dingen. Het was boeiend om hierbij aanwezig te mogen zijn en de verbinding en (h)erkenning te voelen die hierdoor in de groep ontstond. Als ik terugkijk op deze dag voel ik dan ook vooral veel dankbaarheid naar de groep en organisatie!

De groepssfeer was aangenaam: aanvaardend en respectvol. Er was een fijn evenwicht tussen zelf delen en luisteren naar anderen. Het was helpend dat er op minder actieve momenten van de groep vragen werden gesteld door de begeleiders. 

We desperately don’t want to experience shame,
and we’re not willing to talk about it.
Yet the only way to resolve shame is to talk about it.

– Brené Brown – 

Veelgestelde vragen

Ik ben psycholoog maar werk niet zelfstandig, ben ik dan ook welkom?

Uiteraard. Veel worstelingen zullen herkenbaar zijn, of je nu in loondienst of als zelfstandige werkt. Wel bestaat de kans dat het op sommige momenten zal gaan over dingen die specifiek voor zelfstandigen gelden (bv. tariefverhoging, bekendmaking,…). Als dat voor jou oké is, ben je zeker welkom. Misschien inspireert de groep je wel om ook als zelfstandige te starten.

Ik ben geen klinisch psycholoog, kan ik dan ook deelnemen?

Wat mij betreft zijn ook andere hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg welkom (therapeuten, coaches, orthopedagogen…). Maar weet wel dat de kans groot is dat je in een groep met voornamelijk psychologen zal terechtkomen. Als jij daar zelf oké mee bent en denkt dat je je zal herkennen in dezelfde struggles, dan ben je zeker welkom! Twijfel je? Stuur me gerust een mailtje.

 

Is de Psycho-Praatgroep een eenmalige bijeenkomst of een vaste groep?

Momenteel komen we een aantal keer per jaar samen met een vast groepje. Doordat er doorheen de sessies vertrouwen opgebouwd wordt, kan de uitwisseling steeds diepgaander worden. We leren elkaar beter kennen en volgen elkaars evolutie op, waardoor we nog beter op elkaar kunnen inspelen. Er is ook een mogelijkheid om tussen de bijeenkomsten door contact te houden via een Whatsappgroep.

Wordt de Psycho-Praatgroep soms ook in een andere regio georganiseerd?

In de nabije toekomst zal de groep steeds in (de buurt van) Asse doorgaan. 

De data passen niet voor mij, kan ik me op een wachtlijst plaatsen voor een volgende editie?

Als je hier klikt, kom je op de mailinglijst van de Psycho-Praatgroep terecht. Je ontvangt dan een e-mail met meer informatie wanneer er een nieuwe Psycho-Praatgroep wordt georganiseerd. Dat is uiteraard vrijblijvend, je kan dan nog steeds bekijken of je al dan niet wil inschrijven. Als je op de mailinglijst staat, krijg je sowieso voorrang om in te schrijven (want de plaatsjes zijn beperkt).

zelfstandig psycholoog

Wie begeleidt de Psycho-Praatgroep?

Hey, ik ben Kim!

‘Ik doe mijn cliënten tekort, ik kan er beter mee stoppen…’ Je wil niet weten hoe vaak die gedachte de afgelopen 7 jaar al door mijn hoofd is gegaan.

Met momenten kan ik ontzettend onzeker zijn in mijn job als psycholoog. Dan heb ik het idee dat ik mijn cliënten niet genoeg help, dat ze beter af zouden zijn bij een andere therapeut…

Anderen proberen me dan telkens weer te overtuigen dat ik het wel goed doe. Dat mijn cliënten niet zouden terugkomen als ze niet tevreden zouden zijn. Dat het goed is dat ik mezelf in vraag stel, dat dat me een betere therapeut maakt. Dat onze invloed als psycholoog beperkt is, dat aanwezig zijn al heel veel waard is, dat therapie een proces van lange duur is…

Maar op die onzekere momenten kan niemand me overtuigen. Dan geloof ik stellig dat ik tekortschiet als therapeut. Vroeger had ik dan de neiging om als een malle boeken te gaan lezen, opleidingen te gaan volgen,… Maar intussen weet ik: hoezeer mijn kennis ook verruimt, ik blijf met die angst voor tekortschieten worstelen. Ik ben gaan inzien dat het net het ideaalbeeld van de therapeut – waarmee je vaak wordt geconfronteerd in boeken en opleidingen – niet meer is dan dat… een ideaalbeeld. En het is net dát ideaalbeeld dat bijdraagt aan die pijnlijke ervaring van tekortschieten als therapeut.

Tijd dus om dat ideaalbeeld te doorbreken. Want eerlijk: we proberen allemaal maar wat, met succes- en faalervaringen tot gevolg. Laten we dus alsjeblieft stoppen met steeds de beste versie van onszelf te laten zien, met elkaar in intervisie te overspoelen met vragen en advies, alsof wij het allemaal wel weten… Laten we oprecht naar elkaar luisteren en onze zwakheden – of laten we het gewoon menselijkheden noemen – met elkaar delen. Zodat we eindelijk kunnen beginnen voelen dat het echt oké is om het soms – of vaak – niet te weten, om te zoeken, met vallen en opstaan… Zodat we onze menselijkheid eindelijk in alle mildheid kunnen omarmen.

Wil jij dit ideaalbeeld samen doorbreken? Dan ben je ontzettend welkom in de Psycho-Praatgroep. Ik ontmoet jou heel graag binnenkort, met alles erop en eraan – of eraf 😉.

Op zoek naar herkenning en verbinding?

Dan kan je ook al even een kijkje nemen op mijn blog. Ongetwijfeld zal je je herkennen in een aantal artikels.