De Psycho-Praatgroep
Ben jij zelfstandig psycholoog en op zoek naar een plek waar je je twijfels en onzekerheden in alle veiligheid kan delen?
Voel je je soms alleen in je werk als zelfstandig psycholoog?
Mis je échte verbinding met collega’s, mensen bij wie je je zo veilig voelt dat je al je onzekerheden en worstelingen met hen durft te delen?
Misschien heb je wel collega’s in de praktijk, maar ben je bang om je in al je kwetsbaarheid aan hen te tonen, uit angst voor hun oordeel?
Misschien heb je een intervisiegroep maar voelt het ook daar niet 100% veilig?
Misschien ga je al in supervisie, maar is de tijd of het kader daar te beperkt om al je worstelingen te kunnen delen?
Dan is de Psycho-Praatgroep jouw safe place to be!

Herken je deze struggles?
- Je voelt je vaak onzeker in je werk als psycholoog.
- Iedereen in je omgeving probeert je goedbedoeld meer zelfvertrouwen aan te praten, maar dat helpt niet. Integendeel, je voelt je onbegrepen en alleen.
- Je hebt het gevoel dat je nergens echt terecht kan met je worstelingen als zelfstandig psycholoog.
- Je mist een veilige plek. Een plek waar geen taboes zijn en waar je ongecensureerd kan uitspreken wat jou bezighoudt.
- Je voelt je soms beschaamd over dingen die je doet, denkt of voelt als psycholoog. Je durft bepaalde dingen niet uitspreken omdat je bang bent voor het oordeel van anderen.
Dankzij de Psycho-Praatgroep
- ontstaat verbinding met collega-psychologen die met dezelfde dingen worstelen als jij.
- voel je je eindelijk niet meer alleen of abnormaal.
- ervaar je dat het helemaal oké is om menselijk te zijn en ‘fouten’ te maken, ook als psycholoog.
- maakt schaamte plaats voor oprechte verbinding en mildheid voor jezelf.
- word je geïnspireerd om dicht bij jezelf te blijven, ook als psycholoog.
Ik ben menselijk
en niets menselijks
is mij vreemd.
– Terentius –
Praktische info
Concept
De Psycho-Praatgroep is een unieke georganiseerde intervisie waarbij er geen uitgebreide casusbesprekingen plaatsvinden, maar waar er wel tijd en ruimte is voor het bespreken van allerlei zaken waar je tegenaan loopt als zelfstandig psycholoog.
We komen 4 keer een volledige dag samen in een klein groepje (max. 6 deelnemers). Alle deelnemers krijgen de kans om vooraf vragen of thema’s in te sturen. Ik zal de vragen bundelen in verschillende thema’s en aan elke sessie een thema toekennen (elke dag zijn er drie sessies van anderhalf uur). Ik zal de groep moderen en faciliteren.
Momenteel experimenteren we nog met dit concept. De data, locatie, prijs en precieze invulling kunnen elke editie weer keer anders zijn. Schrijf je geheel vrijblijvend in op de wachtlijst en ontvang alle info per mail, wanneer er een nieuwe Psycho-Praatgroep georganiseerd wordt.
Dagindeling
vanaf 9u30: ontvangst – koffie & thee
10-11u30: sessie 1
11u30 – 13u: lunchpauze
13u – 14u30: sessie 2
14u30 – 15u: pauze
15u – 16u30: sessie 3
16u30 – 17u: mogelijkheid tot napraten
Wat deelnemers zeggen over de Psycho-Praatgroep
Ik vind dit een zeer fijn initiatief en zou het heel fijn vinden moest dit nogmaals (of zelfs vast een aantal keren per jaar) georganiseerd worden omdat dit voor mij wel een plekje was waar alles kon en mocht gezegd worden! Bedankt daarvoor!
In de Psycho-Praatgroep was ruimte voor alles wat er bij ons op kwam. Het ging zowel over het delen van onzekerheden, opmerkingen en gedachten over dingen die we zelf al ervaarden, als vragen over hoe anderen omgaan met bepaalde dingen. Het was boeiend om hierbij aanwezig te mogen zijn en de verbinding en (h)erkenning te voelen die hierdoor in de groep ontstond. Als ik terugkijk op deze dag voel ik dan ook vooral veel dankbaarheid naar de groep en organisatie!
De groepssfeer was aangenaam: aanvaardend en respectvol. Er was een fijn evenwicht tussen zelf delen en luisteren naar anderen. Het was helpend dat er op minder actieve momenten van de groep vragen werden gesteld door de begeleiders.
We desperately don’t want to experience shame,
and we’re not willing to talk about it.
Yet the only way to resolve shame is to talk about it.
– Brené Brown –
Veelgestelde vragen
Ik ben psycholoog maar werk niet zelfstandig, ben ik dan ook welkom?
Uiteraard. Veel worstelingen zullen herkenbaar zijn, of je nu in loondienst of als zelfstandige werkt. Wel bestaat de kans dat het op sommige momenten zal gaan over dingen die specifiek voor zelfstandigen gelden (bv. tariefverhoging, bekendmaking,…). Als dat voor jou oké is, ben je zeker welkom. Misschien inspireert de groep je wel om ook als zelfstandige te starten .
Ik ben geen klinisch psycholoog, kan ik dan ook deelnemen?
Wat mij betreft zijn ook andere hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg welkom (therapeuten, coaches, orthopedagogen…). Maar weet wel dat de kans groot is dat je in een groep met voornamelijk psychologen zal terechtkomen. Als jij daar zelf oké mee bent en denkt dat je je zal herkennen in dezelfde struggles, dan ben je zeker welkom! Twijfel je? Stuur me gerust een mailtje.
Is de Psycho-Praatgroep een eenmalige bijeenkomst of een vaste groep?
Momenteel komen we een aantal keer per jaar samen met een vast groepje. Doordat er doorheen de sessies vertrouwen opgebouwd wordt, kan de uitwisseling steeds diepgaander worden. We leren elkaar beter kennen en volgen elkaars evolutie op, waardoor we nog beter op elkaar kunnen inspelen. Er is ook een mogelijkheid om tussen de bijeenkomsten door contact te houden via een Whatsappgroep.
Wordt de Psycho-Praatgroep soms ook in een andere regio georganiseerd?
Voorlopig experimenteren we nog met de Psycho-Praatgroep. Het zou kunnen dat er in de toekomst bijeenkomsten zullen doorgaan op andere locaties, maar waarschijnlijk zal de groep meestal in de buurt van Asse doorgaan.
Hoe kan ik me inschrijven?
Als je hier of op één van de roodbruine knoppen op deze pagina klikt, kom je op de mailinglijst van de Psycho-Praatgroep terecht. Je ontvangt dan een e-mail met meer informatie wanneer er een nieuwe Psycho-Praatgroep wordt georganiseerd. Dat is uiteraard vrijblijvend, je kan dan nog steeds bekijken of je al dan niet wil inschrijven. Als je op de mailinglijst staat, krijg je sowieso voorrang om in te schrijven (want de plaatsjes zijn beperkt).

Wie begeleidt de Psycho-Praatgroep?
Hey, ik ben Kim!
Ik weet donders goed dat je je heel onzeker en alleen kan voelen als zelfstandig psycholoog. Tegelijk heb ik ook al vaak mogen ervaren dat ik écht níét alleen ben. Dat heb ik te danken aan mijn openheid over mijn onzekerheden en worstelingen. Door me kwetsbaar op te stellen, durfden anderen zich ook kwetsbaar opstellen tegenover mij en heb ik al zoveel verbinding kunnen vinden met collega-psychologen die met gelijkaardige dingen worstelen. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor! Want weten en vooral vóélen dat je niet alleen bent, maakt de onzekerheid en het worstelen draaglijk.
Ik weet dat het niet voor iedereen evident is om zich helemaal bloot te geven. Dat is kwetsbaar. Dat is eng. Daarom is een veilige plek zo belangrijk. Een sfeer zonder oordelen en goedbedoelde adviezen, een sfeer van mildheid en erkenning. En die is er helaas niet altijd in intervisie of supervisie. In de Psycho-Praatgroep wil ik die sfeer graag samen met jou creëren, zodat ook jij een plekje hebt waar je je veilig en comfortabel voelt en álles kan delen. Geen taboes. We zijn allemaal mens. We zijn allemaal onzeker. We weten het allemaal soms niet. We maken allemaal fouten. Je bent écht niet alleen.
Het wederzijds delen van je grootste onzekerheden zorgt voor een diepmenselijke verbinding. Dat heb ik al zo vaak aan de lijve mogen ervaren. Schaamte ebt stilaan weg en eindelijk kan die mildheid voor onszelf – die we ergens onderweg zijn verloren – weer groeien. En dát is wat we nodig hebben (in plaats van of alleszins naast nóg meer kennis)!
Op zoek naar herkenning en verbinding?
Dan kan je ook al even een kijkje nemen op mijn blog. Ongetwijfeld zal je je herkennen in een aantal artikels.