Een cliëntenbestand opbouwen als psycholoog

2 okt 2016 | Praktisch, Zelfstandig psycholoog | 6 reacties

Van collega-psychologen die erover denken om ook als zelfstandige te starten krijg ik regelmatig de vraag of ik voldoende cliënten heb om rond te komen, en zo ja, waar ik die cliënten dan vandaan haal. Een terechte vraag waar ik zelf ook bezorgd over was voordat ik begon, want een cliëntenbestand opbouwen is inderdaad niet zo eenvoudig. Zelf werk ik als zelfstandige in bijberoep maar één dag in de week in mijn praktijk, waardoor ik dus ook maar één dag hoef te vullen. Dat vind ik wel voldoende om te beginnen. Ik raad anderen dan ook altijd aan om in bijberoep te beginnen, want een cliëntenbestand opbouwen vraagt volgens mij wel wat tijd. Ik vind het dus toch veiliger als je buiten je activiteit als zelfstandige nog een job in loonverband hebt, zodat je toch wat meer zekerheid hebt wat betreft je inkomen. Bovendien betaal je als zelfstandige in hoofdberoep bijna tien keer zoveel  sociale bijdragen (ongeveer €670 per kwartaal in tegenstelling tot zo’n €76 in bijberoep), waardoor de kans dat je in het begin niets overhoudt wanneer je meteen in hoofdberoep gaat best groot is. Maar goed, dit gezegd zijnde, tijd om antwoord te geven op de vraag: hoe bouw je een cliëntenbestand op als psycholoog?

Samenwerken met een huisarts

Zelf werk ik bij een huisdokter in de praktijk. Dit zie ik als een groot voordeel, aangezien hij veel patiënten naar mij doorstuurt. Ik denk dat ongeveer de helft van de cliënten die ik al gehad heb via hem doorverwezen zijn. Zeker wanneer je pas begint is het handig om samen te werken met iemand die al ervaring heeft, aangezien je zelf nog naamsbekendheid en vertrouwen moet opbouwen. Wanneer de huisarts zijn patiënten naar jou doorstuurt, vertrouwen zij erop dat je goed werk zal leveren, want hun huisarts die zij vaak al jaren vertrouwen heeft hen naar jou verwezen. (Maar dan moet je het natuurlijk nog zelf waarmaken 😉 ) Vooraf had ik eigenlijk nooit gedacht dat er zoveel cliënten via de huisarts doorverwezen zouden worden, aangezien ik persoonlijk gewoon online zou zoeken naar hulp. Maar ik was toch verbaasd hoeveel mensen eerst naar hun huisarts stappen met hun psychische klachten.

Netwerken

Als goede zelfstandige moet je natuurlijk ook netwerken. Wanneer je niet rechtstreeks samenwerkt met een huisarts of andere hulpverleners, kan je er nog altijd wel proberen voor te zorgen dat anderen cliënten naar jou doorverwijzen. Zelf liet ik visitekaartjes drukken die ik uitdeel om potentiële cliënten aan te trekken. Ik geef ze soms persoonlijk aan mogelijke cliënten, maar verspreid er ook onder huisartsen en andere hulpverleners in de buurt zodat zij ze kunnen uitdelen aan potentiële cliënten. Ik gaf er zelfs enkele aan een kapster en schoonheidsspecialiste in de buurt, want ook daar vertellen de mensen al eens wat 😉 Je kan ze trouwens ook altijd per post versturen naar mogelijke verwijzers. Maar een goede naam bouw je natuurlijk vooral op via mond-aan-mond-reclame, hoewel ik vrees dat dit bij psychologen soms minder het geval is dan bijvoorbeeld bij kinesisten of dokters. Er blijft immers toch nog altijd een taboe heersen rond het consulteren van een psycholoog.

Online vindbaar zijn

Zoals ik hierboven al vermeldde, zou ik persoonlijk online op zoek gaan naar een psycholoog die me aanspreekt. Misschien is dat wel eigen aan mijn generatie 😉 Online vindbaar zijn vind ik dus ook heel belangrijk om cliënten aan te trekken. Zelf heb ik een eigen website, een Facebookpagina waar ik soms interessante links deel, en sta ik geregistreerd op enkele zoeksites voor psychologen zoals vind-een-psycholoog (betalend) en psycholooginjouwbuurt (gratis). Ook ben ik sinds kort aangesloten bij een lokaal multidisciplinair netwerk, waar ik nu ook op de website sta tussen alle zorgverleners in de regio. En op de website van de Psychologencomissie ben ik natuurlijk ook te vinden (dit gebeurt automatisch wanneer je je lid maakt, wat verplicht is als je als psycholoog werkt).

Blijven zoeken

Het opbouwen van een cliëntenbestand als psycholoog is vaak ook moeilijker dan bijvoorbeeld bij een huisarts of kapper. Ten eerste omdat toch wel wat taboe rond heerst en veel mensen er dus niet zo snel over gaan spreken, maar zeker ook omdat cliënten meestal maar een beperkt aantal keer bij je langskomen. Sommigen komen maanden- of jarenlang, maar de meesten komen slechts enkele weken. Vaak worden therapieën ook vroegtijdig afgebroken. Als psycholoog moet je dus telkens nieuwe cliënten aantrekken, terwijl cliënten bij een huisdokter of kapper volgens mij vaker terugkomen.
Een cliëntenbestand opbouwen als psycholoog is naar mijns inziens dus niet zo eenvoudig. De eerste weken had ik slechts één cliënt. Stilaan kwamen er enkele bij en na enkele weken/maanden kon ik mijn ene dag in de week al redelijk goed vullen. Soms gaat het wel een beetje op en af. In één periode rond ik bijvoorbeeld enkele cliënten af en krijg ik wat minder nieuwe aanmeldingen, maar in een andere periode krijg ik dan plots heel veel aanmeldingen. Dat hangt van zoveel factoren af, dat het moeilijk in te schatten is. Intussen zie ik al een tijdje gemiddeld zo’n vijftal cliënten per week (op één dag), en dat vind ik eigenlijk voldoende aangezien ik het best vermoeiend vind. Maar als ik meerdere dagen per week als zelfstandige zou willen gaan werken, zou ik toch heel erg mijn best moeten doen om nieuwe cliënten aan te trekken. Als zelfstandige werken is en blijft dus toch altijd wel een beetje een risico, maar heeft natuurlijk ook ontzettend veel voordelen!

Update: intussen ben ik al enkele jaren bezig en organiseer ik infosessies voor psychologen die als zelfstandige willen starten. Daar vertel ik onder andere ook over hoe je een cliëntenbestand kan opbouwen. Meer info vind je hier.

6 Reacties

 1. Charlotte Spaas

  Enorm herkenbaar! (ik ben zelf nét gestart als zelfstandige in bijberoep)
  Dankjewel voor deze blog en de tips en tricks die je erop meegeeft; keep it going! 😉

  Antwoord
  • Kim

   Fijn om te horen dat je er iets aan hebt! 🙂 Veel succes met je eigen praktijk!

   Antwoord
 2. Chrsita Paluselli

  Ik ben in 2007 gestart met een privépraktijk als psycholoog in Gent, zonder contacten, zonder netwerk (ik kwam uit Oostenrijk) Vooral dank zij een website met een goede ranking in Google: binnen de 2 jaar een volle agenda opgebouwd als zelfstandig psycholoog in hoofdberoep. Ben dan in 2014 teruggekeerd naar Oostenrijk en in 2015 opnieuw gestart. En binnen het jaar, eveneens dankzij een goede website, met ranking op pagina 1 in Google: terug volle praktijk. Patienten zoeken de dag van vandaag meer en meer via het internet naar een therapeut. In onze branche ook omwille van de privacy die het internet in deze biedt.

  Antwoord
  • Kim

   Wauw, dat is leuk. Een goede website met goede SEO zodat hij goed gevonden wordt door Google is inderdaad ook heel belangrijk. Mensen zoeken tegenwoordig inderdaad vaak via internet naar een psycholoog of therapeut.

   Antwoord
 3. Klaas Victor

  Mag een psycholoog de naambekendheid in de regio boosten op facebook via een betaalde pagina-boost?
  Alvast bedankt,
  Klaas

  Antwoord
  • Kim

   Goeie vraag… Volgens mij wel, is een vorm van bekendmaking zonder te opdringerig te zijn of rechtstreeks te concurreren met anderen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *