Online cursus:

Het financiële luik als zelfstandig psycholoog (FLAZP)

Werk jij als zelfstandig psycholoog, maar geraak je niet goed wijs uit het financiële luik?

Als zelfstandig psycholoog is het voeren van een boekhouding een onvermijdelijk en belangrijk onderdeel van je onderneming.

Breekt het angstzweet jou al uit bij het horen van het woord boekhouding? Dat geldt voor veel psychologen. Maar geen paniek! 

In deze online cursus leg ik alles uitgebreid en in eenvoudige mensentaal uit. Zo leer jij zelf de regie over jouw boekhouding en financiën nemen, en krijg je een duidelijk idee van hoeveel je nu eigenlijk verdient.

het financiële luik als zelfstandig psycholoog

Herken je deze struggles?

 

 • Je werkt hard, maar hebt eigenlijk geen duidelijk idee van hoeveel van je inkomsten je over houdt?
 • Je begrijpt niet goed hoe het nu juist zit met die btw, sociale bijdragen en belastingen?
 • Je bent onzeker of je wel zal rondkomen met jouw inkomsten als zelfstandige?
 • Je hebt geen idee wat je sociale rechten precies zijn als zelfstandige? 
 • Je vraagt je af of het financieel haalbaar is om je boterham te verdienen als zelfstandig psycholoog?
 • Je wil graag je boekhouding zelf bijhouden, maar weet niet goed hoe je dit best kan doen en bent bang om fouten te maken?
 • Je boekhouder kost je jaarlijks een grote som geld, maar je hebt eigenlijk geen idee waar hij mee bezig is?

Na het volgen van deze cursus…

 

 • … heb je een duidelijk zicht op je financiële situatie als zelfstandige.
 • … beschik je over de nodige kennis en een eenvoudige manier om je boekhouding volledig zelf te voeren.
 • … houd je zelf de controle over je financiën en boekhouding.
 • … kan je de kosten van een boekhouder uitsparen.
 • … kan je beter inschatten wat financieel haalbaar is als zelfstandig psycholoog.
 • begrijp je tot in het detail hoe het financiële luik van een zelfstandig psycholoog in elkaar zit.
 • … ervaar je een gevoel van rust en vertrouwen m.b.t. het financiële luik als zelfstandig psycholoog.

Money, money, money

must be funny

in the rich man’s world

– ABBA –

Praktische info

 

 • Voor deze uitgebreide cursus betaal je €181,50 incl. btw.
 • Na inschrijving krijg je onmiddellijk toegang tot het leerplatform en kan je meteen van start gaan met de cursus.
 • Je krijgt 2 jaar toegang tot de cursus én de updates ervan.
 • Je kan de cursus op je eigen tempo doorlopen en zo vaak bekijken als je wil.
 • De cursus bestaat uit een combinatie van tekst en enkele korte video’s die duidelijk geordend staan op het online leerplatform.
 • Je ontvangt volledig uitgewerkte tabellen voor het bijhouden van je boekhouding én een tabel waarmee je kan simuleren hoeveel je maandelijks overhoudt (Excel/Numbers).
 • Je krijgt toegang tot een gesloten Facebookgroep met mij en alle medecursisten, waar je vragen kan stellen en ervaringen kan uitwisselen.
 • Opgelet: de inhoud van deze cursus gaat enkel over eenmanszaken, niet over vennootschappen!

Wat komt er allemaal aan bod?

Module 1: boekhouding algemeen

In de eerste module krijg je wat algemene informatie over de enkelvoudige boekhouding voor eenmanszaken, tips over al dan niet een boekhouder inschakelen en fiscale controle.

Module 2: btw

In deze module doe ik alles i.v.m. btw uit de doeken. Vrijstellingsregelingen, gemengde btw-plicht… Alles komt uitgebreid aan bod, zodat het voor eens en voor altijd duidelijk is.

Module 3: inkomsten

Hoe moet je je inkomsten bewijzen en hoe kan je het overzicht bewaren? Wat zijn de wettelijke verplichtingen hieromtrent? Dat leg ik je in deze module uit.

Module 4: onkosten

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar? En hoe zit dat bij kosten voor gemengd gebruik? Wat met de beperkte fiscale aftrekbaarheid van bepaalde onkosten? En hoe doe je afschrijvingen? Dankzij deze module hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

Module 5: sociale bijdragen

Op welk bedrag worden mijn sociale bijdragen nu eigenlijk juist berekend? Wat is het verschil tussen voorlopige en definitieve sociale bijdragen? Hoe kan ik mijn sociale bijdragen laten optimaliseren om verrassingen achteraf te vermijden? Die vragen beantwoord ik in module 5.

Module 6: sociale rechten

Wat levert het betalen van mijn sociale bijdragen me eigenlijk op? Welke sociale rechten heb ik als ik arbeidsongeschikt word? En als ik een kind krijg? En hoe zit het eigenlijk met mijn pensioen? Wat kan ik doen om me zo goed mogelijk te beschermen? Dit komt aan bod in de 6de module.

Module 7: belastingen

Als eenmanszaak betaal je personenbelasting. Maar hoe wordt deze eigenlijk berekend? Alles over belastingen, voorafbetalingen en de belastingaangifte komt in deze module aan bod.

Module 8: hoeveel houd ik over?

Dankzij deze module krijg je een duidelijk zicht op hoeveel je uiteindelijk overhoudt als zelfstandige. Aan de hand van de loonsimulatietabel kan je jouw persoonlijke situatie simuleren, of je nu in bijberoep of in hoofdberoep werkt.

Module 9: boekhouding in de praktijk

Nadat ik alle kennis en informatie uit de doeken heb gedaan, leg ik je in de laatste module uit hoe je je boekhouding eenvoudig zelf kan bijhouden. Je kan de benodigde tabellen downloaden en kan meteen aan de slag.

Wat anderen zeggen over deze cursus

Ik kocht een aantal maanden geleden je cursus “Het financiële luik” aan. Je had het in een instagrampost over je ‘goud’. Best moeilijke dingen op een heel begrijpelijke manier uitleggen is volgens mij ook jouw goud. Je bent duidelijk, met een warme uitstraling en je neemt voldoende tijd om concrete voorbeelden te geven. De excel-sheets rond inkomsten, kosten en de loonsimulatie zijn ook een grote meerwaarde. Samengevat: een echte aanrader voor iedereen die start als zelfstandige en zijn boekhouding zelf wil doen.

Stephanie Knoops

Heel interessant gebracht, heel goed voorbereid! Dankje voor alle hulp (de tabellen aanbieden, de info delen,…)!! Blijf jezelf want super wat je doet!

Duidelijke informatie, veel concrete hulpmiddelen en voorbeelden worden aangeboden die een duidelijk en realistisch zicht geven over het beroep en de bijhorende kosten.

Het financiële luik is super nuttig. Buiten de theorie, ben ik ook van plan om jouw templates in numbers te gaan gebruiken om inkomsten en kosten bij te houden. Deze lijken me super handig.

Don’t get so busy
making a living
that you forget
to make a life.

– Dolly Parton –

Veelgestelde vragen

Is deze cursus voor psychologen die als zelfstandige in hoofd- of bijberoep werken?

De cursus is zowel van toepassing voor zelfstandig psychologen in bijberoep als in hoofdberoep. Beide situaties komen uitgebreid aan bod.

Is deze cursus enkel voor eenmanszaken of ook voor vennootschappen?

De (enkelvoudige) boekhouding van een eenmanszaak dient heel anders gevoerd te worden dan de (dubbele) boekhouding van een vennootschap. Aangezien de meeste zelfstandige psychologen – zeker in de eerste jaren na de opstart – best voor een eenmanszaak kiezen, ga ik het in deze cursus uitsluitend hebben over de (enkelvoudige) boekhouding voor eenmanszaken. Indien je toch een vennootschap hebt of zou willen opstarten, kan je best een boekhouder inschakelen. 

Ik ben geen klinisch psycholoog, is deze cursus ook voor mij?

Klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen worden gezien als autonome gezondheidszorgbeoefenaars. Er geldt een specifieke regelgeving voor hen, ook wat betreft het financiële luik.

Als klinisch psycholoog/orthopedagoog zijn we vrijgesteld van btw. Als coach/therapeut/… val je wel onder de btw-plicht.

Ik ga in deze cursus uit van een btw-vrijstelling, maar ik geef ook uitleg over de btw-plicht (voor ondernemers die hun werk als zelfstandig psycholoog combineren met commerciële activiteiten als zelfstandige). De cursus zal je dus ook als btw-plichtige ondernemer veel interessante informatie opleveren, maar is in principe wel specifiek gericht op klinisch psychologen.

Moet ik al wat achtergrondkennis hebben voordat ik aan deze cursus kan beginnen?

Achtergrondkennis is niet nodig. Ik leg je alle belangrijke informatie van A tot Z uit in eenvoudige mensentaal. 

Als je al wat ervaring hebt met je boekhouding als zelfstandig psycholoog zal je waarschijnlijk sneller mee zijn met alles wat ik vertel, maar dat is zeker geen must.

Waarom is de toegang beperkt tot 2 jaar?

Je krijgt gegarandeerd 2 jaar lang toegang tot de cursus, wat in principe ruim voldoende tijd is om de cursus rustig op jouw tempo te doorlopen. Ik begrijp echter dat je het fijn zou vinden om ook nadien nog toegang te de cursus te behouden, voor het geval je iets opnieuw zou willen opzoeken.
De reden waarom ik ervoor heb gekozen de toegang tot 2 jaar te beperken, is omdat ik mezelf de vrijheid wil gunnen om andere paden in te slaan wanneer ik dat zou willen. Ik vind het belangrijk om een cursus aan te bieden die goed werkt en up to date is, dus dat vraagt een commitment van mij. Dat commitment wil ik niet voor onbepaalde duur maken. Ik wil dus geen valse beloftes maken door ‘levenslang’ toegang en updates te voorzien
Zo lang de cursus in mijn aanbod zit, zal er een mogelijkheid zijn om met een abonnementsformule je toegang jaarlijks te verlengen (bv. voor €30/jaar). Op die manier behoud je toegang tot de cursus én updates, alsook toegang tot de Facebook-community. Je kan dan ook vragen blijven insturen. Op het moment dat je toegang vervalt zal je een mail ontvangen met een vrijblijvend aanbod voor het verlengen.

Wat houden de updates juist in?

Ik zal er voor zorgen dat de cursus steeds up to date is. Als er bijvoorbeeld belangrijke wijzigingen zijn binnen regelgevingen, dan zal ik die info aan de cursus toevoegen. Je wordt daar dan per mail van op de hoogte gebracht.
Daarnaast voeg ik ook soms extra inhoud toe op basis van mijn eigen nieuwe ervaringen.

Ik combineer mijn job als zelfstandig psycholoog met een andere zelfstandige activiteit, is deze cursus voor mij?

Zeker! Daar heb ik zelf ook ervaring mee (in run mijn praktijk + PsychoPraat), dus het combineren van verschillende zelfstandige activiteiten (met gemengde btw-plicht) komt ook uitgebreid aan bod in de cursus.

Ik heb een boekhouder, is deze cursus dan interessant voor mij?

Ook wanneer je er voor kiest je boekhouding uit te besteden, lijkt het me interessant om goed op de hoogte te zijn over het financiële aspect van je onderneming. Boekhouders hebben vaak de neiging om alles van je over te nemen, maar geven vaak weinig uitleg en feedback. 

En wie weet krijg je na het volgen van deze cursus toch zin om je boekhouding zelf bij te houden 😉

Ik twijfel nog om te starten als zelfstandig psycholoog, is deze cursus dan zinvol voor mij?

Wanneer je nog twijfelt om als zelfstandig psycholoog te starten, kan deze cursus je helpen om de knoop door te hakken. Je krijgt een goed zicht op wat er op vlak van het financiële luik allemaal bij komt kijken én kan na de cursus beter inschatten wat voor jou financieel haalbaar is.

Ik zou je dan zeker ook aanraden de cursus ‘Starten als zelfstandig psycholoog’ aan te schaffen, daarin leer ik je alles m.b.t. de opstart als zelfstandig psycholoog. Koop je beide cursussen samen via de combi deal, dan krijg je €50 korting.

Hoe kan ik de cursus bestellen en betalen?

Als je op één van de inschrijvingsknoppen op deze pagina klikt, komt de cursus in je winkelmandje terecht. Daar kan je je gegevens invullen, een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen en betalen via Bancontact (QR-code scannen met je gsm of met je bankkaart en kaartlezer).

Wanneer de betaling gelukt is, ontvang je meteen een bevestigingsmail met de factuur en een aparte mail met je inloggegevens en de link voor het leerplatform (check zeker ook je spam!). Je kan dan meteen aan de slag!

Is de cursus downloadbaar?

Omdat ik de cursusinhoud regelmatig update, heb ik ervoor gekozen de cursus niet in een downloadbare pdf aan te bieden, maar wel op een overzichtelijk en dynamisch leerplatform (Learndash). Je kan op elk apparaat met internet inloggen op de PsychoPraat Academie en krijgt zo telkens de meest recente inhoud te zien. Er zitten ook enkele video’s in de cursus die je rechtstreeks in de Academie kan bekijken.

Als je toch graag de tekst afdrukt, kan je de inhoud eventueel copy-pasten naar een eigen document.

financien zelfstandig psycholoog

Wie maakte deze cursus?


Hey, ik ben Kim!

In 2016 startte ik als zelfstandig psycholoog. Eerst in bijberoep in een gehuurde praktijkruimte bij mijn huisarts, dan een tijdje in een groepspraktijk, en nu al enkele jaren in hoofdberoep in mijn eigen thuispraktijk.

Omdat ik de kosten van een boekhouder wilde besparen, de touwtjes graag zelf in handen heb én ik geen boekhouder kon vinden die me duidelijk kon uitleggen waar die mee bezig was, besloot ik me jaren geleden zelf te verdiepen in mijn boekhouding.

Daardoor beschik ik nu over een schat aan informatie over alles wat komt kijken bij het financiële luik als zelfstandig psycholoog. Ik ben er van overtuigd dat ik je dit alles beter kan uitleggen dan de meeste boekhouders, aangezien ik eenvoudige mensentaal gebruik. Bovendien richt ik me specifiek op de boekhouding voor psychologen met een eenmanszaak.

Ik vind het zelf eigenlijk best leuk om me af en toe met mijn cijfertjes bezig te houden. Het is eens iets totaal anders dan mijn werk als psycholoog. Bovendien geeft het me rust als ik weet hoe mijn financiën er voor staan. Die rust wil ik jou ook gunnen!

Ik vind het belangrijk dat je goed op de hoogte bent over het financiële luik van jouw onderneming. Het gaat tenslotte over jóúw inkomen. Daarom deel ik in de FLAZP cursus alle kennis die ik de afgelopen jaren vergaarde. 

Ben je nog niet gestart als zelfstandig psycholoog?

Dan kan je best samen met deze cursus de cursus ‘Starten als zelfstandig psycholoog’ aankopen.
Daarin leer ik je alles omtrent het opstarten als zelfstandige. Als je ze beiden samen aankoopt, ontvang je €50 korting!