Online cursus:
Starten als zelfstandig psycholoog (SAZP)

Wil jij graag starten als zelfstandig psycholoog, maar weet je niet goed waar te beginnen of ben je bang om de sprong te wagen?

Misschien ben je recent afgestudeerd en heb je al heel wat sollicitaties achter de rug, maar krijg je nergens de kans om ervaring op te doen als psycholoog? Ben je het beu om steeds afgewezen te worden en wil je het heft in eigen handen nemen door als zelfstandige op te starten? 

Misschien heb je al een job als psycholoog in loondienst, maar verlang je naar de vrijheid van het werken als zelfstandige? Voel je je momenteel te veel in een kader gedwongen dat niet bij jou past? Verlang je ernaar om helemaal volgens jouw visie en op jouw tempo te kunnen werken?

Misschien droom je stiekem altijd al van een eigen praktijk? Wil je helemaal jouw eigen ding kunnen doen? De cliënten aantrekken die bij jou passen? Je agenda indelen zoals jij dat wil?

Dankzij de cursus SAZP ben je binnen no time opgestart als zelfstandig psycholoog!

starten als zelfstandig psycholoog

Herken je deze struggles?

 

 • Je wil graag starten als zelfstandige, maar hebt geen idee wat je praktisch gezien allemaal in orde moet brengen?

 • Je bent bang dat je iets over het hoofd zal zien in de hele rompslomp rond de opstart?

 • Je vindt nergens duidelijke informatie specifiek voor psychologen?

 • Je vraagt je af hoe je voldoende cliënten kan aantrekken?

 • Je voelt je onzeker in je rol van psycholoog en vreest dat je je cliënten niet voldoende te bieden zal hebben?

 • Je bent bang om de sprong te wagen en zou het fijn vinden om ervaringen te horen van iemand die het hele proces zelf doormaakte?

Na het volgen van deze cursus…

 

 • weet je duidelijk wat je allemaal in orde moet brengen om van start te kunnen als zelfstandig psycholoog.
 • hoef je niet meer bang te zijn dat je iets over het hoofd gezien hebt en kan je met een gerust gevoel aan je nieuwe avontuur beginnen.
 • voel je je gemotiveerd en gesterkt om eindelijk de stap naar zelfstandigheid te zetten.
 • kan je meteen een vlotte start maken.

Start

before

you are

ready

Praktische info

 

 • Voor deze uitgebreide cursus betaal je €181,50 incl. 21% btw.
 • Na inschrijving krijg je onmiddellijk toegang tot het leerplatform en kan je meteen van start gaan met de cursus.
 • Je krijgt minstens 2 jaar toegang tot de cursus en alle updates. Je kan de cursus op je eigen tempo doorlopen en zo vaak bekijken als je wil.
 • De cursus bestaat uit een combinatie van tekst en enkele korte video’s die overzichtelijk geordend staan op het online leerplatform.
 • Je krijgt toegang tot een gesloten Facebookgroep met alle cursisten, waar je vragen kan stellen en ervaringen kan uitwisselen.

Wat komt er allemaal aan bod?

Mijn verhaal

In enkele video’s deel ik uitgebreid mijn verhaal over hoe ik startte en evolueerde als zelfstandig psycholoog. Ik vertel over mijn studie en stage, over de start van mijn carrière, het ontstaan en de evolutie van PsychoPraat, mijn zoektocht naar een passende job én therapie-opleiding. Mijn doel is jou te inspireren en te motiveren om net als ik de sprong te wagen!

Erkenningen & lidmaatschappen

De titel van psycholoog is wettelijk erkend. Niet iedereen mag die gebruiken. Als je een Masterdiploma Psychologie hebt, moet je er voor zorgen dat je de nodige erkenningen in orde brengt. No worries, het gaat vooral over enkele kleine administratieve zaken, maar je mag niet vergeten deze in orde te brengen!

Locatie & werkvorm

Ga je een ruimte huren in een groepspraktijk of start je een praktijk bij je thuis? Of misschien wil je volledig online werken? Of met je cliënten wandelen in de natuur? Misschien ga je graag bij je cliënten aan huis? Als zelfstandig psycholoog heb je de vrijheid om je praktijk in te richten zoals jij dat wil. Ik belicht verschillende mogelijkheden en voor- en nadelen.

Doelgroep

Als zelfstandige mag jij helemaal zelf jouw doelgroep bepalen, en dat is een belangrijke stap. Jouw doelgroep bepaalt immers mee jouw werkplezier. Wie is jouw ideale cliënt? En wie net niet? Wat is jouw missie en visie als psycholoog? Waar sta jij voor? En welke doelgroep trek je daarmee aan? Ik deel mijn tips en help je stilstaan bij jouw ideale cliënten.

Inschrijving als zelfstandige

Om als zelfstandige van start te kunnen gaan, dien je je in te schrijven bij een ondernemingsloket en de KBO.  Je kiest een rechtsvorm en geeft je activiteit(en) door aan de hand van de bijpassende NACEBEL-code(s). Hoor je het donderen in Keulen? Geen zorgen, ik help je op weg! Ook het verschil tussen hoofd- en bijberoep doe ik uit de doeken.

Bankzaken & verzekeringen

In deze module leg ik uit wat je qua bankzaken en verzekeringen niet mag vergeten bij je opstart als zelfstandige. Uitgebreide info omtrent het financiële luik komt in de cursus FLAZP aan bod. Die info is ook super waardevol wanneer je gaat starten als zelfstandige. Bekijk zeker de combi deal eens, je krijgt namelijk een mooie korting als je beide cursussen samen aankoopt!

Terugbetaling & tarief

Hoe zit het nu eigenlijk juist met de verschillende terugbetalingsregelingenVoor €11 naar de psycholoog of toch niet? Komt de mutualiteit tussen en hoe werkt dat dan juist? Ik leg het je graag uit. Ook over het bepalen van je tarief als zelfstandig psycholoog, deel ik mijn tips. 

Authentieke bekendmaking

Als je de cliënten wil aantrekken die bij jou passen, is het belangrijk om jouw praktijk op een authentieke manier bekend te maken. Online en offline. Afstemmen op jouw doelgroep én dicht bij jezelf blijven. Ik deel mijn uitgebreide tips met veel plezier, zodat jij voldoende én de juiste cliënten kan aantrekken!

Planning & afspraken

Hoe plan je je afspraken in met respect voor jouw noden en grenzen? Welke afspraken maak je met je cliënten m.b.t. het samenwerkingskader? Hoe communiceer je die afspraken op een duidelijke manier? Hoe regel je de betaling en hoe ga je om met wanbetalers en annulaties? Ik deel mijn ervaringen en tips.

Cliëntendossiers & wetgeving

In deze module deel ik info over de wetgeving voor psychologen (kwaliteitswet). Ik vertel over het (elektronisch) bewaren van je patiëntendossiers en wat de regels hieromtrent zijn. Ook deel ik mijn tips over hoe het opstellen van een (psychotherapeutisch) verslag.

Netwerken

Als zelfstandig psycholoog is het belangrijk om een netwerk van collega’s uit te bouwen. Zo kan je naar elkaar doorverwijzen en met elkaar overleggen. Er zijn ook enkele netwerken en organisaties waarbij je kan aansluiten zodat je up to date blijft over wijzigingen in ons vakgebied. Ik deel de bestaande netwerken alsook tips over hoe je zelf een netwerk kan uitbouwen.

Onzekerheid & ondersteuning

De kans is groot dat je als startend zelfstandig psycholoog met onzekerheid kampt m.b.t. jouw kunnen als psycholoog. Ik weet exact hoe belemmerend dat kan voelen! In deze module steek ik je een hart onder de riem, probeer ik je gerust te stellen én geef ik een heleboel ideeën en tips over hoe en waar je de voor jou gepaste ondersteuning kan vinden (intervisie, supervisie, leertherapie, opleidingen…).

Wat anderen zeggen over deze cursus

Het was een plezier om deze cursus te volgen. Je deelt jouw info met heel wat enthousiasme. Ik vond de cursus ook een goede afwisseling bevatten tussen enerzijds het delen van feitelijke info en anderzijds het delen van jouw eigen ervaringen, hopes and fears.
Ik kon de cursus volgen en de administratieve zaken die ik in orde diende te brengen, 1 voor 1 afvinken. Echt een plezier om alle info op 1 plaats terug te kunnen vinden.
De cursus heeft me ook meer houvast en zelfvertrouwen gegeven, in de voorbereiding op het ontvangen van cliënten.
Samengevat, deze topcursus heeft me een stevige houvast geboden bij de opstart van mijn zelfstandige praktijk. Een grote dankjewel hiervoor. Ik heb grote bewondering voor jouw werk.

Lander Vanderroost

Ik heb de cursus aangekocht toen ik wou starten als zelfstandige. Ik had op het internet al veel uitgezocht, maar de cursus van Psychopraat was heel helder en blijft iets waar ik soms nog naar teruggrijp wanneer iets niet duidelijk is. Vragen die ik toch nog had na de cursus werden snel beantwoord door Kim.

Jente Depoorter

Ik heb ontzettend veel gehad aan de cursus. Jammer dat ik dit niet had ontdekt voor ik ben gestart. Ik had bv. al wat geld kunnen uitsparen of beter in orde zijn met een aantal dingen. Heel fijn hoe je dit duidelijk, overzichtelijk en met de nodige tools hebt ontwikkeld. Je openheid hierin over je eigen situatie is ook heel helpend om een beeld te vormen van de realiteit. Dikke merci!

Als pas afgestudeerde psycholoog proberen als zelfstandige te starten was een uitdaging: ik zag door de bomen het bos niet meer. De cursus bood mij een eenvoudig te volgen stappenplan in mensentaal om administratief in orde te zijn. Ook krijg je ‘know how’ over belangrijke topics voor een psycholoog, zoals agendabeheer, dossiers én onzekerheid. Bovendien was het voor mij een introductie naar een warme gemeenschap van collega-psychologen waar je echt terecht kan!

Tanja Blondeel

Feel the fear
and do it anyway!

Veelgestelde vragen

Komt het financiële luik ook aan bod in deze cursus?

Nee, sinds de lancering van de vernieuwde cursussen in juni 2022 heb ik dit opgesplitst. Alles in verband met het financiële luik als zelfstandig psycholoog behandel ik uitgebreid in de afzonderlijke cursus FLAZP. Dat is uiteraard ook een heel belangrijk onderdeel voor zelfstandig psychologen, dus ik zou je aanraden beide cursussen aan te kopen. Je kan ze samen aankopen via de combi deal en ontvangt dan een mooie korting van €50!

Is deze cursus voor psychologen die als zelfstandige in hoofd- of bijberoep werken?

De cursus is zowel van toepassing voor zelfstandig psychologen in bijberoep als in hoofdberoep. Beide situaties komen uitgebreid aan bod.

Is deze cursus enkel voor eenmanszaken of ook voor vennootschappen?

Ik heb zelf enkel ervaring als eenmanszaak en raad starters ook aan om met een eenmanszaak te starten. Ik ga er in deze cursus dus van uit dat je een eenmanszaak gaat starten. Een vennootschap is qua opstart een stuk complexer.

Maar er een groot deel van de thema’s die aan bod komen staan los van welke rechtsvorm je kiest. De cursus kan dus ook interessant zijn als je voor een vennootschap hebt gekozen.

De cursus FLAZP is wel enkel op eenmanszaken gericht. De combi deal (SAZP + FLAZP) is dus enkel interessant wanneer je voor een eenmanszaak kiest.

Ik ben geen klinisch psycholoog, is deze cursus ook voor mij?

Ik richt me in deze cursus specifiek op klinisch psychologen. Sommige regelgevingen (zoals omtrent de titel van psycholoog, de terugbetaling en het patiëntendossier) zijn echt heel beroepsspecifiek.

Andere onderdelen (zoals locatie, doelgroep, onzekerheid) zijn dan ruimer toepasbaar en kunnen ook interessant zijn als je geen klinisch psycholoog bent. Aan jou de keuze of je deze investering dan wil maken.

Waarom is de toegang beperkt tot 2 jaar?

Je krijgt gegarandeerd 2 jaar lang toegang tot de cursus, wat in principe ruim voldoende tijd is om de cursus rustig op jouw tempo te doorlopen. Ik begrijp echter dat je het fijn zou vinden om ook nadien nog toegang te de cursus te behouden, voor het geval je iets opnieuw zou willen opzoeken.
De reden waarom ik ervoor heb gekozen de toegang tot 2 jaar te beperken, is omdat ik mezelf de vrijheid wil gunnen om andere paden in te slaan wanneer ik dat zou willen. Ik vind het belangrijk om een cursus aan te bieden die goed werkt en up to date is, dus dat vraagt een commitment van mij. Dat commitment wil ik niet voor onbepaalde duur maken. Ik wil dus geen valse beloftes maken door ‘levenslang’ toegang en updates te voorzien
Zo lang de cursus in mijn aanbod zit, zal er een mogelijkheid zijn om met een abonnementsformule je toegang jaarlijks te verlengen (bv. voor €30/jaar). Op die manier behoud je toegang tot de cursus én updates, alsook toegang tot de Facebook-community. Je kan dan ook vragen blijven insturen. Op het moment dat je toegang vervalt zal je een mail ontvangen met een vrijblijvend aanbod voor het verlengen.

Is de cursus downloadbaar?

Omdat ik de cursusinhoud regelmatig update, heb ik ervoor gekozen de cursus niet in een downloadbare pdf aan te bieden, maar wel op een overzichtelijk en dynamisch leerplatform (Learndash). Je kan op elk apparaat met internet inloggen op de PsychoPraat Academie en krijgt zo telkens de meest recente inhoud te zien. Er zitten ook enkele video’s in de cursus die je rechtstreeks in de Academie kan bekijken.

Als je toch graag de tekst afdrukt, kan je de inhoud eventueel copy-pasten naar een eigen document.

Wat houden de updates juist in?

Ik zal er voor zorgen dat de cursus steeds up to date is. Als er bijvoorbeeld belangrijke wijzigingen zijn binnen regelgevingen, dan zal ik die info aan de cursus toevoegen. Je wordt daar dan per mail van op de hoogte gebracht.
Daarnaast voeg ik ook soms extra inhoud toe op basis van mijn eigen nieuwe ervaringen.

Is deze cursus bedoeld voor mensen die hun eigen praktijk willen starten of voor mensen die willen aansluiten bij een groepspraktijk?

Voor allebei! Alle mogelijkheden komen aan bod in de cursus.

Ik twijfel nog om te starten als zelfstandig psycholoog, is deze cursus dan zinvol voor mij?

Wanneer je nog twijfelt om als zelfstandig psycholoog te starten, kan deze cursus je helpen om de knoop door te hakken. Als je een duidelijk beeld heeft van wat er allemaal bij komt kijken, zal je de knoop makkelijker kunnen doorhakken. Bovendien kan je tijdens het volgen van de cursus voelen of je vonkje groter of net kleiner wordt 😉

Ik ben al ingeschreven als zelfstandig psycholoog, is deze cursus dan nog zinvol voor mij?

Ook wanneer je al bent ingeschreven als zelfstandige, kan je nog veel uit de cursus halen. Sommige dingen die aan bod komen (o.a. de inschrijving als zelfstandige) zal je dan al gedaan hebben, dan is de cursus een handige check om te kijken of je niets over het hoofd gezien hebt. Andere modules zullen ongetwijfeld nog interessante informatie en tips bevatten voor jou.

Hoe kan ik de cursus bestellen en betalen?

Als je op één van de inschrijvingsknoppen op deze pagina klikt, komt de cursus in je winkelmandje terecht. Daar kan je je gegevens invullen, een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen en betalen via Bancontact (QR-code scannen met je gsm of met je bankkaart en kaartlezer).

Wanneer de betaling gelukt is, ontvang je meteen een bevestigingsmail met de factuur en een aparte mail met je inloggegevens en de link voor het leerplatform (check zeker ook je spam!). Je kan dan meteen aan de slag!

zelfstandig psycholoog

Wie maakte deze cursus?

Hey, ik ben Kim!

In 2016 startte ik als zelfstandig psycholoog. Eerst in bijberoep in een gehuurde praktijkruimte bij mijn huisarts, dan een tijdje in een groepspraktijk, en nu al enkele jaren in hoofdberoep in mijn eigen thuispraktijk.

Intussen heb ik dus uitgebreide ervaring met verschillende mogelijkheden wat betreft het werken als zelfstandig psycholoog. Maar ik herinner me nog goed dat het in het begin een hele zoektocht was. Wat moet ik allemaal in orde brengen als ik als zelfstandige wil starten? En als ik dan opstart, waar moet ik dan rekening mee houden? Hoe kan ik voldoende cliënten aantrekken? Waar kan ik de juiste ondersteuning vinden? Zijn er bepaalde regels waar ik niet van op de hoogte ben? 

Urenlang zocht ik het internet af en sprokkelde ik informatie bij elkaar. Sommige dingen ontdekte ik pas toen ik al maanden of jaren bezig was. Omdat ik jou die stresserende zoektocht wil besparen en je wil helpen om meteen een vlotte en vertrouwensvolle start te maken, deel ik in deze cursus de kennis die ik de afgelopen jaren vergaarde.

Wil je meteen álle info?

Ik raad je aan om voor de combi deal te gaan!
Dan krijg je bovenop deze cursus ook toegang tot de cursus ‘Het financiële luik als zelfstandig psycholoog’.
Door ze in één pakket aan te kopen, bespaar je meer dan €50!