Door de weerstand heen…

14 apr 2019 | Persoonlijk | 0 Reacties

Ongeveer een jaar geleden kwam ik de Facebookpagina van Ann Van Riet tegen, een ondernemerscoach. Sindsdien volg ik haar pagina en lees ik haar nieuwsbrieven, bekijk ik haar gratis video’s en webinars,… Ik vind haar grappig en to the point, en denk dat ik veel van haar zou kunnen leren over passievol én succesvol ondernemen. Vorige zomer, toen ik net enkele maanden als zelfstandige in hoofdberoep werkte, had ik een Skype-gesprek met haar om te bespreken hoe ze me kon helpen. Ik was enthousiast, tot ik de prijs hoorde… Ik viel bijna achterover. Nee, dat kon ik er echt niet aan geven. Dat wilde ik er niet aan geven! Ik was te bang dat het me niet voldoende zou opleveren in verhouding tot de prijs die ik zou moeten betalen. En dus besloot ik het niet te doen.
Maar ik bleef wel haar leuke gratis filmpjes kijken. Onlangs gaf ze een gratis 4-daagse webinar. Ik volgde het en sprokkelde zoveel mogelijk gratis info. Ik werd helemaal enthousiast en wilde er meteen mee aan de slag! Ik begon ijverig dingen uit te denken en te noteren. Maar ik ken mezelf ondertussen steeds beter, en wist dat er weer weinig van zou komen. Al een jaar wil ik het aanbod van Psychopraat uitbreiden. Ik wil jullie nog meer kunnen aanbieden, en er zelf ook meer aan kunnen verdienen. Ik heb 101 ideeën, die al in 2 boekjes, op 11 papieren en in 6 Pages-documenten staan beschreven, maar veel verder ben ik nog niet geraakt. 
Oké, mijn infosessie is uitgebreid van een halve dag naar een volledige dag. Ik organiseerde er het afgelopen jaar vijf, mét succes. En ondanks het lange twijfelen en bang dat het niet zou aanslaan, organiseerde ik onlangs voor het eerst een Psychopraat-intervisie. Maar toch voel ik dat ik mezelf en Psychopraat nog te klein houd, dat er meer in zit. En als ik heel eerlijk ben, komt dat omdat ik bang ben. Bang dat het niet zou aanslaan, bang om te falen. Bang dat mensen er geen geld voor willen betalen. Bang dat ze me een geldwolf zouden vinden. Bang om mezelf en wat ik te bieden heb naar buiten te brengen. Bang ben voor wat anderen misschien zouden kunnen vinden.
Bovendien voel ik een grote weerstand tegen marketing, verkopen, hogere prijzen vragen,… Maar anderzijds voel ik dat ik niet kan of wil blijven (gratis) geven, ik wil er ook wat voor terugkrijgen. Ik moet kunnen leven, en ik wil liefst van al goed kunnen leven! Dus, na bijna een jaar twijfelen en na geënthousiasmeerd te zijn door de webinar, besloot ik dat ik er misschien toch voor wilde gaan. Ik bekeek de prijs voor de individuele coaching, die ik vorige zomer tijdens het Skype-gesprek had genoteerd, nog eens, slikte even, besprak het met mijn vriend, sliep er een nachtje over. De volgende dag besloot ik dat ik het wilde riskeren, ondanks mijn weerstand en angst, ondanks de hoge kostprijs. Ik kan niet blijven aanmodderen.
Dus vorige week had ik opnieuw een Skype-gesprek met Ann. Ik was helemaal mee, tot ze aan het einde de prijs vermeldde. Ik kreeg letterlijk tranen in mijn ogen… De prijs was bijna met 1/3 gestegen! Ik voelde me verdrietig en kwaad. Ik vond het niet eerlijk. Ik had er bijna een jaar over gedaan om de stap eindelijk – met nog steeds veel weerstand en angst – te zetten… Ik had alle moed bijeen geraapt om me over het hoge bedrag heen te zetten, om het gewoon te proberen en te zien wat het zou opleveren… Om eens iets anders te doen dan wat ik altijd deed (het zelf willen doen en zeker niet te veel geld uitgeven)… Ik had me er – min of meer – over gezet en wilde ervoor gaan. Maar toen ik de nieuwe prijs hoorde, werd de drempel plots nóg veel hoger.
Ik was hier ook open over tegen Ann. Zij bleef heel rustig, gaf aan dat haar aanbod en expertise die prijs volgens haar helemaal waard zijn, dat ze in vergelijking met vorig jaar alweer zoveel beter is geworden en dat haar prijs dus ook mee stijgt, en dat ze ervan overtuigd is dat ik die investering snel zou terugverdienen, tenminste als ik effectief iets deed met wat ze me zou leren. Dat laatste is ook al zoiets waar ik bang voor ben, dat ik uiteindelijk toch niet zal toepassen wat ze me leert, omdat ik het niet wil. Ik wil geen geldwolf worden, ik wil niet constant met marketing bezig zijn. Ik wil mijn klanten niet afschrikken of in het zak zetten.
Maar anderzijds is er blijkbaar toch iets in mij dat het wel wil. Niet mijn klanten in het zak zetten natuurlijk, maar wel mijn missie en aanbod in de wereld durven zetten én daar correct voor verloond worden. Een eerlijke balans tussen geven en nemen. Dus ondanks dat ik me verdrietig en kwaad en zelfs een beetje in het zak gezet voelde, ik het overdreven en oneerlijk vond dat zij zoveel geld durfde vragen, besloot ik het toch maar te doen. Vooral omdat ik eens door mijn weerstand heen wilde gaan. Ik wilde eens een risico nemen, ik wilde zien wat dat me zou opleveren. Want al zo vaak heb ik het risico niet genomen en besloot ik het zelf te doen, maar dat heeft me nog niet opgeleverd wat ik echt zou willen. Dus deze keer tekende ik in, ondanks mijn enorme weerstand en angst. 
Enkele uren later kreeg ik de online versie van de eerste module al toegestuurd. Ik bladerde door het werkboek, over het bepalen van je missie, en voelde nog meer weerstand. Wat een vragen… ‘Zoek een moment in je jeugd waarop je iets moois tot stand bracht wat voor jou een belangrijke waarde vertegenwoordigde.’ ‘Wat is jouw bijdrage aan een groter geheel?’ ‘Wat kan jij dat niemand anders kan?’… En dan was er nog een visualisatie-oefening over een innerlijke mentor die je de weg zou wijzen… Ik geraakte meer en meer gefrustreerd. Zo zweverig, zo coacherig… Bleh! Ik besloot het even naast me neer te leggen en Ann te mailen, ik moest mijn gevoel kwijt… 
Toen ik die avond in bed lag, was ik zelfs bang dat ik nachtmerries over Ann zou krijgen! Ik was bang dat ik me had laten oplichten, dat ik gevallen was voor haar marketingtrucks, dat ik veel geld kwijt zou zijn en dat ik het me enorm zou beklagen. De volgende dag besprak ik het in leertherapie. Het thema ‘waar voor mijn geld krijgen’ kwam al eerder aan bod. Ik heb het over het algemeen moeilijk met geld uitgeven, zeker aan niet-materiële dingen, of dingen waarvan ik niet op voorhand weet wat ze me gaan opleveren. En ook met geld vragen. We gingen wat dieper op het thema in.
Toen ik weer naar huis reed, besefte ik dat dit thema misschien ook kaderde binnen een groter thema, namelijk bestaansrecht (dat klinkt zo zwaar he?). Over moeten vs. mogen, mezelf dingen gunnen, mild zijn voor mezelf… En toen bedacht ik me dat ik wél geld wil verdienen en dus ook mag vragen. Dat ik ook recht heb op de dingen die ik graag wil. Dat ik er hard voor werk en er veel voor geef. En dan bedacht ik me dat ik misschien zoveel weerstand voelde bij Ann, omdat zij eigenlijk doet wat ik ook zou willen maar mezelf niet gun. Zij durft wel veel geld vragen en gunt zichzelf een mooi inkomen. En bovendien durft ze zelfzeker zijn over de meerwaarde die ze kan bieden, en is ze er dus van overtuigd dat haar diensten het geld waard zijn. Dat zou ik ook wel willen!
En toen kwam er een stukje opluchting… Ik was blij dat ik toch ‘ja’ had gezegd. Toen ik later opnieuw een poging deed de eerste module van het traject voor te bereiden, lukte het plots veel beter. Ik was er zelf rustiger bij, en bovendien had Ann mijn mailtje beantwoord en alles wat gekaderd. Mijn missie werd plots duidelijker en duidelijker… Ik werd zelfs enthousiast van de opdrachten! Intussen ben ik ook met de tweede module begonnen, en ook die brengt veel inzichten en motivatie.
Nog steeds ben ik wat bang dat het me niet genoeg zal opleveren, dat ik niet voldoende waar voor mijn geld zal krijgen. En daarnaast ben ik ook bang dat ik zelf weerstand zal voelen tegen de opdrachten en adviezen, en dus onvoldoende tot actie of verandering zal komen…  Maar toch ben ik op dit moment blij dat ik het risico genomen heb. Alleen al omdat ik mijn patronen eens doorbroken heb. En alleen zo kan ik groeien… Ik ben dus best fier op mezelf. Ik kijk uit naar het vervolg en naar de individuele coachingssessies met Ann. Ik ga mijn best doen om er echt alles uit te halen. En als het uiteindelijk toch niet helemaal oplevert wat ik had gehoopt… tja, dan is dat niet het einde van de wereld. En ook daar zal ik weer uit leren 😉 
Dus, binnenkort komen er waarschijnlijk wat nieuwe trajecten/workshops/… aan voor jullie! 😉

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *