Een nieuw hoofdstuk

22 jan 2022 | Persoonlijk | 2 reacties

Kriebels in mijn buik

Vliegt de tijd bij jou ook zo snel voorbij? Alweer vier maanden geleden is het, dat ik mijn laatste blogpost schreef: 22 september 2021. Ik deelde een openhartige update over hoe het met me ging. Ik schreef het artikel in eerste instantie voor mezelf, om even alles op een rijtje te zetten. Door het te delen hoopte ik er anderen herkenning mee te kunnen bieden. Ik had niet verwacht dat ik tientallen lieve berichten zou mogen ontvangen met herkenbare verhalen, complimenten en steunende woorden. Ik vind het elke keer zo bijzonder dat het neerschrijven van mijn chaotische hersenkronkels zoveel teweeg kan brengen. (Ik moet dus echt weer meer gaan bloggen!) Jullie reacties deden me ontzettend veel deugd en gaven me een enorme boost. Ik voelde op slag weer kriebels voor Psychopraat! 
Dankzij jullie lieve reacties besefte ik dat ik eigenlijk best trots mag zijn op wat ik al met Psychopraat heb opgebouwd. Ik las in jullie reacties dat jullie mijn kwetsbare openheid over mijn zoektocht als therapeut heel erg appreciëren en er veel steun uit putten. Ik las ook dat jullie veel hebben aan de informatie die ik deel op mijn blog en in mijn cursussen en dat velen van jullie dankzij mijn bijdrage de stap hebben durven zetten om ook als zelfstandig psycholoog te starten. Het deed zo’n deugd om te voelen dat al wat ik gegeven heb meer voor jullie betekend heeft dan ik besefte. Het zou zonde zijn om dat weg te gooien! En dus besloot ik Psychopraat weer nieuw leven in te blazen. Maar hoe?
Ik borrelde van de ideeën maar kon niet alles tegelijk uitwerken. Bovendien wilde ik het deze keer meteen goed doen: bewust kiezen voor hetgeen me écht enthousiast maakt. Ik wilde niet weer in dezelfde valkuil trappen: allerlei ideeën tegelijkertijd uitwerken en lanceren zonder een duidelijk plan en uiteindelijk gedemotiveerd geraken omdat het me te weinig oplevert. Deze keer wilde ik het wat doordachter – of misschien vooral meer doorvoeld – en gestructureerder aanpakken. Wat vooropstond was dat ik meer inkomsten wilde genereren via Psychopraat, want ik moet natuurlijk zorgen dat er brood op de plank komt. Ik besloot eind september dus nog even de tijd te nemen om te voelen waarmee ik verder wilde. Ondertussen deelde ik mijn hernieuwde enthousiasme op mijn sociale media en gaf ik jullie via die weg verder inkijk in mijn proces. 

Een prikkelend experiment

Ook ontving ik eind september een berichtje van Sara (een ex-opleidingsgenoot) met de vraag of ik haar wilde begeleiden bij het vormgeven en in de wereld zetten van haar nieuw aanbod: groepstherapie. Ik had in mijn vorige blog iets geschreven over het idee om collega-psychologen te helpen met het vormgeven van hun praktijk en projecten, vandaar haar vraag. Ik werd meteen enthousiast toen ik haar berichtje las! Ik zag haar voorstel als een ultieme kans om eens te testen of dit iets voor mij zou zijn. 
Aangezien mijn bevalling uitgerekend was voor een tweetal weken later, schoot ik meteen in actie. Ik vroeg Sara om de folder die ze reeds gemaakt had eens door te mailen. Terwijl ik haar folder doornam voelde ik adrenaline door mijn hele lichaam stromen: sprankels in mijn ogen, kriebels in mijn buik, popelende benen. Mijn ondernemersbrein werd geprikkeld. Ik zag onmiddellijk allerlei mogelijkheden voor verbetering en kon niet wachten om ermee aan de slag te gaan. 
Op 30 september plande ik een videogesprek in met Sara. Ik deelde mijn feedback en tips, maar stelde haar ook vragen zodat ze zelf een duidelijker beeld kreeg van wat ze in de wereld wilde zetten en welke taal en vorm ze hiervoor het best kon gebruiken. Ik voelde me helemaal opladen tijdens dat gesprek en bleef achter met een glimlach op mijn gezicht. Dát was het gevoel waar ik naar op zoek was, het gevoel dat ik regelmatig wil ervaren tijdens mijn werk! Ik besloot onmiddellijk dat ik hier een aanbod aan wilde koppelen, al moest ik nog verder uitdenken hoe en wat juist.

Mama Kim

Veel tijd om alles verder uit te denken kreeg ik niet, want enkele dagen later maakten mijn kriebels voor Psychopraat plaats voor andere kriebels in mijn buik… Mijn bevalling kondigde zich plots aan, 10 dagen vroeger dan verwacht. Op 3 oktober werd ik mama van onze prachtige zoon Vik. Een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Een hoofdstuk dat even al mijn aandacht en liefde vroeg. 
Tijdens mijn drie maanden bevallingsverlof bestonden mijn dagen vooral uit voeden, verschonen, troosten, in slaap wiegen, spelen en proberen het huishouden wat bij te houden. Gelukkig waren er ook veel leuke afspraakjes met vriendinnen (en hun baby’s) Maar de tijd voor mezelf werd plots veel schaarser en dat vond ik soms best moeilijk, vooral omdat ik nog allerlei Psychopraat-plannen wilde uitwerken. Wanneer ik het geluk had dat Vik een paar uurtjes sliep, durfde ik wel al eens achter mijn laptop te gaan zitten. Want dat enthousiasme was niet overgewaaid! Bovendien had ik wat financiële stress, want eind december eindigde mijn bevallingsverlof. Ik moest dus zorgen dat er vanaf januari weer geld in het laatje zou komen! 

Knopen doorhakken

Op 10 januari 2022 zou ik opnieuw aan het werk gaan als zelfstandige in hoofdberoep. Ik wilde vooraf een concreet plan bedenken over hoe ik mijn werk in 2022 zou inrichten. Het werd tijd om knopen door te hakken. Laat dat nu net niet mijn specialiteit zijn… Ik kan eindeloos wikken en wegen. Dus probeerde ik deze keer vooral op mijn intuïtie te vertrouwen: wat zegt mijn eerste gevoel? Dan wordt het dat! (Het hielp ook dat ik een baby had die veel aandacht vroeg en ik dus geen tijd had om te blijven twijfelen ) Zo hakte ik tijdens mijn bevallingsverlof enkele knopen door: ik zou weer therapie gaan geven, maar geen 20 cliënten per week meer. Ik besliste ook welke Psychopraat-projecten ik verder vorm wilde geven. Mijn plan voor 2022 was in grote lijnen duidelijk.
Intussen ben ik weer gestart met werken. Ik doe mijn best om me aan mijn plan te houden en niet opnieuw te beginnen twijfelen De eerste week lukte het goed om me aan mijn planning te houden. Ik zag 10 cliënten. Het was heel fijn om weer therapie te kunnen geven, hoewel ik de onzekerheid zeker ook alweer gevoeld heb. Ook had ik een individuele sessie vanuit Psychopraat. Super fijn om collega-psychologen op die manier verder te kunnen helpen. Verder besteedde ik ook heel wat tijd aan mijn boekhouding en het uitzoeken van een manier om mijn cliëntendossiers elektronisch bij te houden. Minder fijne bezigheden, maar die horen er ook bij. Ook de tweede week zette ik goed in, maar helaas kreeg het Corona-beestje me te pakken waardoor ik vanaf woensdag niet meer kon werken. Ik voel me gelukkig niet heel ziek, dus probeer ik nu wat vrijgekomen tijd te besteden aan werk achter de schermen. Maar dat is een hele uitdaging met een baby in huis die dus niet naar de opvang mag Ik merk toch ook een bepaalde stress omdat ik alweer eindeloos veel taken op mijn to do lijst hebt gezet (o.a. overstappen op een elektronisch cliëntendossier, mijn videocursussen updaten en in een nieuw jasje steken, mijn websites optimaliseren,…) Adem in, adem uit… Ik probeer af te wegen wat mijn prioriteiten zijn. Wordt vervolgd…
Oh ja, ben je nieuwsgierig naar mijn nieuwe Psychopraat-plannen? Daarover vertel ik meer in een volgende blog meer! De nieuwsgierige aagjes kunnen al even naar mijn aanbod-pagina gaan kijken. De ideeën zijn min of meer concreet, maar ik ben nog niet helemaal tevreden met de lay-out en tekst, dus ik wil graag nog wat aanpassingen doen
Tot snel!

2 Reacties

 1. Sarah De Wolf

  Ik ben ook sinds kort opgestart als zelfstandig psycholoog! Mede dankzij jou heldere uitleg op de blog van wat er allemaal bij komt kijken is het allemaal vlot gegaan. Zou het mogelijk zijn om te delen hoe je dat elektronisch cliëntendossier aanpakt? Bedankt!

  Antwoord
  • Kim

   Dat is fijn om te lezen Sarah! Daarvoor gebruik ik QIT online. Dat is een betalende platform maar ik vind het gemakkelijk werken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.