Selecteer een pagina

Voor wie?

Het begeleidingstraject is ontworpen voor alle psychologen met de droom of ambitie om een succesvolle praktijk als zelfstandig psycholoog uit te bouwen.

 • zowel voor wie net opgestart is als zelfstandig psycholoog, als voor wie al even bezig is maar merkt dat het nog niet helemaal loopt zoals gehoopt (wanneer je nog niet opgestart bent, kan je best eerst de infosessie volgen voor alle praktische info rond de opstart)
 • voor psychologen die hun eigen praktijk willen starten, maar ook voor wie aansluit bij een bestaande (groeps)praktijk maar graag nog extra ondersteuning wil
 • ook wanneer je de infosessie ‘Starten als zelfstandig psycholoog’ gevolgd hebt en graag vervolgbegeleiding krijgt, ben je zeker van harte welkom!

Waarom?

Wanneer je als zelfstandig psycholoog start, is dat de eerste maanden of zelfs jaren vaak een hele zoektocht. Je bent je eigen baas, maar dat wil ook zeggen dat je heel veel zelf moet weten, beslissen en doen.

Eens je doorheen de hele administratieve rompslomp rond de opstart als zelfstandige bent, kom je voor nieuwe uitdagingen te staan: zoeken naar hoe je cliënten kan aantrekken, hoe je praktische en administratieve zaken wil aanpakken, hoe je met de onzekerheid kan omgaan, waar je ondersteuning kan vinden…

Ik wil jou hier graag in begeleiden, zodat je je niet te veel zorgen hoeft te maken en het opstartproces meteen efficiënt kan aanpakken!

Wat kan je verwachten van dit traject?

Vanuit mijn eigen ervaringen weet ik perfect wat de struikelblokken van beginnende zelfstandige psychologen zijn, waardoor ik een programma voorzien heb waarin verschillende thema’s aan bod komen waar jullie waarschijnlijk allemaal tegenaan zullen lopen.

We komen samen in een klein groepje (max. 5 deelnemers). Ik geef tips vanuit mijn eigen ervaringen en maak ruimte om jullie zelf te laten nadenken over wat bij jóú en jóúw praktijk past! De groepsleden kunnen elkaar hierbij helpen en feedback geven.

Het groepsprogramma bestaat uit 5 sessies van 3 uur:

 • Sessie 1: waar sta ik voor als psycholoog?

Net zoals in elk goed bedrijf, is het ook als zelfstandig psycholoog belangrijk dat je weet waar je voor staat. Samen gaan we op zoek naar jouw missie, visie en waarden. Waarom wil jij als (zelfstandig) psycholoog werken? Wat vind je belangrijk? Op welke manier wil jij iets kunnen betekenen voor jouw cliënten? Met welke doelgroep wil je liefst werken? Wie is jouw ideale cliënt? Wat zijn jouw kwaliteiten als psycholoog? We gaan hier op een creatieve manier naar op zoek, en denken samen na over hoe je dit op een duidelijke manier kan verwoorden. Dit helpt om cliënten aan te trekken, maar ook om je zelfzekerder te voelen in je werk.

  • Sessie 2: de juiste én voldoende cliënten aantrekken

  Pas wanneer het voor jou duidelijk is waar je voor staat als psycholoog, kan je jezelf op een duidelijke en aantrekkelijke manier zichtbaar maken. Zo zorg je ervoor dat je de juiste cliënten aantrekt, diegene die bij jouw manier van werken passen. We gaan samen kijken welke kanalen het beste bij jou en jouw doelgroep passen en hoe je jezelf op een authentieke manier bekend kan maken.

   • Sessie 3: mijn praktijk in de praktijk

   In de derde sessie gaan we de praktische kant van jouw praktijk bekijken: wanneer je bereikbaar wil zijn, hoe je je agenda wil indelen, op welke manier je de patiëntendossiers kan bewaren, welke afspraken je met je cliënten wil maken,… Ik geef tips en voorbeelden vanuit mijn ervaringen, maar we maken ook ruimte om na te denken over wat bij jou past. Je bespaart jezelf en je cliënten heel wat verwarring als je hier vanaf het begin duidelijkheid over schept.

    • Sessie 4: omgaan met onzekerheid en de juiste ondersteuning vinden

    Als beginnend zelfstandig psycholoog is het normaal dat je op heel veel onzekerheden botst. We maken in een veilige omgeving bespreekbaar wat jouw onzekerheden zijn. Je zal zien dat deze vaak heel herkenbaar zijn voor de anderen. Ook geef ik advies over welke specifieke ondersteuning voor jou op dit moment helpend kan zijn (opleidingen, boeken, supervisie, intervisie, leertherapie,…).

     • Sessie 5: waar loop je nog tegen aan?

     De laatste sessie is een soort terugkomdag, waarbij we ongeveer een maand na de vierde sessie opnieuw samenkomen. Deze keer maken we ruimte om de thema’s te bespreken waar jij op dat moment nog op botst, zodat we die laatste grote onzekerheden in het opstartproces nog kunnen opvangen.

      

     • Extra:
      • toegang tot een gesloten Facebookgroep waar je tussen sessies door vragen kan stellen, feedback kan vragen en ervaringen kan delen met mij en de andere deelnemers (tot 6 maanden na beëindiging van het traject)
      • per sessie ontvang je een werkboek met vragen en opdrachten die je vooraf thuis kan beantwoorden en uitvoeren, zodat je rustig de tijd kan nemen om stil te staan bij alle thema’s en zodat we tijdens de bijeenkomsten geen tijd verliezen
      • voorbeeldformulieren uit mijn praktijk (o.a. therapiecontract, document voor persoonsgegevens en toestemming voor het bewaren van het dossier,…)

     Wat levert dit traject je op?

     • Je ontdekt waar je voor staat als psycholoog en welke cliënten het best bij jou passen. Daardoor kan je de juiste cliënten aantrekken én zal jouw onzekerheid afnemen.
     • Van daaruit leer je je op een authentieke manier bekendmaken. Op die manier kan je je praktijk meteen op een duidelijke en professionele manier profileren. En we weten allemaal dat een goede eerste indruk belangrijk is! 
     • Je ontdekt welke kanalen het meest passend zijn om jouw ideale cliënten aan te trekken, maar ook hoe je aantrekkelijke teksten kan schrijven.
     • Ik geef advies vanuit mijn eigen ervaringen, zodat je het niet allemaal zelf moet uitzoeken. Zo ben je de typische valkuilen een stapje voor!
     • Je krijgt praktische tools om je praktijk beter te organiseren.
     • Je blijft minder lang met twijfels en onzekerheden zitten omdat je ze in de groep kan delen. Je krijgt herkenning en feedback van de anderen. Je staat er niet alleen voor!
     • Het traject motiveert je om effectief aan de slag te gaan, zo voorkom je dat je dingen blijft uitstellen.
     • Kortom: je kan meteen een vlotte start maken als zelfstandig psycholoog. Op die manier verlies je geen tijd en zal je sneller meer cliënten aantrekken, en dus ook sneller meer geld verdienen (waardoor je de investering van het traject waarschijnlijk snel terugverdient )!

      Prijs?

      • €495 voor 5 sessies van 3 uur 
      • Mogelijkheid tot spreiding van de betaling over 2 of 3 schijven.
      • Je ontvangt natuurlijk een factuur, die je als kost kan inbrengen als zelfstandige.

      Wanneer?

      • Sessie 1: donderdag 14 november 2019 van 13u tot 17u
      • Sessie 2: donderdag 28 november 2019 van 13u tot 17u
      • Sessie 3: donderdag 12 december 2019 van 13u tot 17u
      • Sessie 4: donderdag 2 januari 2020 van 13u tot 17u
      • Sessie 5: donderdag 30 januari 2020 van 13u tot 17u

      NIEUWE DATA WORDEN LATER BEKEND GEMAAKT – BIJ INTERESSE STUUR ME GERUST EEN MAILTJE

       

      Waar?

      • Rampelberg 29, 1730 Asse
      • Makkelijk bereikbaar met de auto (dichtbij afrit Ternat) + gratis parkeren
      • Met de trein: station Asse op 1,6 km (te voet of met de bus)

      Inschrijven?

      • Om in te schrijven mail je naar info@psychopraat.be. Ik mail je dan de betalingsgegevens door en je ontvangt een factuur. 
      • Nog vragen of twijfels? Stuur een mailtje naar info@psychopraat.be en dan bespreek ik samen met jou (ev. via een telefoon- of videogesprek) of het traject iets voor jou is, of dat er eventueel een andere manier is waarop ik je kan helpen.

      Feedback van vorige deelnemers

      Bedankt voor het mogelijk maken van tijd en ruimte waarbinnen zoveel besproken kon worden! Een opsomming van wat ik er uit gehaald heb, zou veel plaats innemen, maar wat me vooral bijblijft is vertrouwen mogen hebben, (h)erkenning, en het moodboard… Heeft me zo een andere, meer open en creatievere blik gegeven op mezelf als therapeut. Jouw openheid naar ons toe, maar zeker ook je openheid over jezelf hebben dat mee gefaciliteerd.

      Als ik terugkijk naar hoe ik aan dit traject ben begonnen, sta ik nu al veel verder. Ik weet dat je zelf met een aantal onzekerheden zat rond dit begeleidingstraject, maar ik heb uit iedere sessie veel geleerd. Ik vond het heel fijn om van jou nieuwe inzichten te krijgen en een andere blik op mijn vragen/onzekerheden.
      Ik vond het best spannend om mij kwetsbaar op te stellen en mijn onzekerheden te uiten in de groep (hoe klein de groep ook was), maar ik voelde mij al snel heel erg op mijn gemak.

      Door alle initiatieven die je neemt en verder uitbouwt ben je denk ik voor veel beginnende psychologen iemand om naar op te kijken. Het is heel helpend om te zien hoe zo iemand als jij ook kampt met veel onzekerheden. Anderzijds vind ik het soms bijna onbegrijpelijk omdat wij jouw kwaliteiten heel erg zien en zelf ondervinden. Ook in dit traject toon je hoeveel talent je hebt als ondernemer, maar ook als hulpverlener en bijna  mentor. Het was voor mij persoonlijk zeer helpend en zat ook goed in elkaar. Je mag heel fier zijn op hetgeen je bereikt hebt. Soms wordt er in intervisie zelfs gevraagd: wat doet Kim De Ridder in die situatie? Ik zeg dit niet om extra druk toe te voegen maar om te tonen welke positieve impact je hebt door wat je doet en dat je hier heel fier over mag zijn. Bedankt alleszins voor alle moeite die je in het traject hebt gestoken, ik heb er veel uitgehaald.