Gestart met mijn therapie-opleiding: hoe bevalt het?

8 okt 2017 | Therapie-opleiding | 6 reacties

Een tijdje geleden vertelde ik jullie dat ik de knoop had doorgehakt en in september zou starten met de vierjarige therapie-opleiding Interactionele Vormgeving (I.V.) aan de Educatieve Academie. Intussen heb ik reeds twee lessen achter de rug en wil ik jullie graag op de hoogte houden over mijn ervaringen. Na twee lessen kan ik natuurlijk nog niet zo heel veel vertellen, en ik voel ook dat ik nog wat afwachtend ben als mensen me vragen hoe het bevalt. Het lijkt wel alsof ik nog niet helemaal enthousiast durf te zijn, terwijl mijn indruk tot nu toe eigenlijk wel erg positief is. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik eens niet zou twijfelen natuurlijk 😉
Waar ik wel al iets over kan vertellen, is de groep waarin ik terecht gekomen ben. Want dat weet je natuurlijk niet wanneer je voor een opleiding kiest. Maar na twee lessen, twee voorstel-rondjes, zes pauzes en enkele oefeningen in groepjes leerden we onze groepsgenoten intussen wel al een beetje kennen. Het is een grote en erg gevarieerde groep. We zijn met 20, waaronder 19 vrouwen en één (arme) man. Er zitten mensen van uiteenlopende leeftijden, met verschillende achtergronden en interesses. En dat maakt het net boeiend. Het is ergens ook wel speciaal dat we, ondanks dat we op sommige vlakken zo verschillend zijn, daar toch allemaal zitten met hetzelfde doel: een goede I.V.-therapeut worden. Voorlopig merk ik dat iedereen elkaar nog wat aan het leren kennen is, maar ik denk dat er misschien nog wel wat subgroepjes zullen ontstaan, vooral omdat we met zoveel zijn. Ik leerde zelf al een meisje kennen die vlakbij mij woont en met wie het wel klikt. Dat is fijn, zo heb ik toch altijd iemand bij wie ik terecht kan. Bovendien kunnen we carpoolen, wat de lange ritten wat aangenamer maakt.
Ook maakten we reeds kennis met twee docenten, Suzanne Kempeneers en Marco Alibertis, en daar ben ik alvast zeer tevreden over. Ik voelde me bij hen beiden meteen op mijn gemak en hun manier van kijken en lesgeven beviel me wel. De lessen worden bijna steeds door een andere docent gegeven, dus het is nog wat afwachten wat de rest gaat geven, maar ik heb er een goed oog in.
We kregen ook reeds een programma met de inhoud van de lessen van het eerste jaar. De eerste les ging over de basisvisie van I.V., wat redelijk theoretisch was, maar natuurlijk wel belangrijk om dit te weten als je de opleiding I.V. volgt. De tweede les ging over de grondhouding van de therapeut, wat theoretisch grotendeels herhaling was voor mij, maar we deden toch ook enkele leerrijke oefeningen. Ik vind het ook wel fijn om eenvoudige dingen als grondhouding nog eens te herhalen nu ik zelf in het werkveld sta, omdat je je er dan toch weer wat meer bewust van wordt en het dan meteen kan gaan toepassen of uittesten.
Verder staan er nog lessen op het programma over lichaamswerk, beelden, contextuele therapie, systeemtherapie, Jung, gestalttherapie, de transpersoonlijke benadering, enzovoort. Ik ben erg benieuwd naar wat er allemaal aan bod zal komen en kijk er al naar uit om veel bij te leren. Over sommige onderwerpen, zoals lichaamswerk en de transpersoonlijke benadering, maak ik me ook wel wat zorgen of het wel iets voor mij zal zijn… Maar goed, dat zullen we wel zien. Ik vind het alleszins wel interessant om ook iets te leren over die zaken waar ik zelf in eerste instantie misschien niet naar zou grijpen.
Ook vindt er in december al een groepsweekend plaats, waarin we het over onze eigen levensgeschiedenis zullen hebben. Daar ben ik ook erg benieuwd naar! We zullen daar van vrijdagavond tot zondagavond ‘les’ krijgen, en blijven er dus twee keer overnachten. Dat is best spannend en ik denk dat het wel eens confronterend zou kunnen zijn om daar een heel weekend afgesloten van de rest van de wereld rond zo’n persoonlijk thema te werken, maar ik denk ook dat ik er veel uit zal leren. Laat maar komen dus dat weekend!
Verder hebben we ook een aantal opdrachten die we in mei moeten indienen, zoals een zelfreflectieverslag en een literatuurverslag, en is er in juni een mondeling examen. We moeten ook 9 boeken lezen tegen het examen, wat ik best veel vind, aangezien ik een trage lezer ben. Maar anderzijds zijn het meestal ook wel interessante boeken, dus dat zal wel goed komen. Ik heb er al eentje uit! 🙂 Verder moeten we 30 uur supervisie en 30 uur leertherapie volgen, gelukkig verdeeld over de vier jaar. Dat zal een flinke duit kosten, maar ik denk wel dat dat nodig is om een goede therapeut te kunnen worden en kijk er dus ook wel naar uit. Met supervisie ben ik trouwens al meteen gestart, omdat ik merk dat ik er nu toch al wat nood aan heb.
Ik ben benieuwd naar het vervolg van de opleiding, heb er zin in en houd jullie verder op de hoogte!

6 Reacties

 1. Yves Coene

  Kim, je bent goed bezig, in het begin is het altijd eens afwachten wat het wordt…je hebt een keuze gemaakt voor een bepaalde stroming en is dit altijd de juiste keuze…daar staat elke toekomstige psychotherapeut tegenover….al bij al de grondhoudingen (opnieuw) inoefenen is iets wat ook een ervaren psychotherapeut elke dag zou moeten doen! succes met het vervolg

  Antwoord
  • Kim

   Bedankt voor de lieve woorden Yves!

   Antwoord
 2. Kristel Van der Schoepen

  Kim,
  Wat heb je die twee lesdagen goed beschreven in je blog.
  Het is inderdaad het nieuwe nog wat aftasten. Ik denk dat we dat allemaal wel gemeen hebben. Op sommige momenten zullen we ons allemaal een beetje bloot voelen, maar ik voel nu al dat er respect is voor elkaar. Ik wens jou en de andere therapeuten in wording een fijne reis.
  Kristel

  Antwoord
  • Kim

   Dankjewel Kristel, ik wist niet dat je mijn blog kende 🙂 Er is inderdaad veel wederzijds resepect in de groep, gelukkig maar! We gaan er allemaal samen een fijne en leerrijke reis van maken 😉

   Antwoord
 3. Kristel Van der Schoepen

  Op de ene of andere manier ben ik je blog eens tegengekomen, nog voor dat we met de opleiding gestart zijn. 😉

  Antwoord
  • Kim

   Oh da’s toevallig, leuk! 🙂 Tot volgende week!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *