De meeste mensen liken of reageren niet zo snel op sociale media. Dat viel me al op bij mijn vorige blog, en ook nu met Psychopraat. Als ik zie hoeveel mensen mijn blog bezoeken of mijn Facebookpagina volgen, dan laten er in verhouding maar weinig mensen iets van zich horen. Het viel me bijvoorbeeld onlangs op bij een Facebookpost van mij. Na 12 minuten hadden 64 mensen de post gezien, waarvan er 19 mensen op de link geklikt hebben en dus wel interesse hebben… maar slechts 1 iemand die het gelikt heeft. Na 33 minuten hadden 130 mensen het gezien, waren er 39 mensen die geklikt hebben, en slechts 4 mensen die het geliket hebben…

Het valt dus op dat veel mensen wel stiekem meekijken of -lezen, maar niks achterlaten. Ik vraag me dan soms af hoe dat komt. Typisch iets een psycholoog zeker, het gedrag van mensen proberen te begrijpen? Soms begin ik dan te twijfelen of mijn post wel leuk genoeg is – ook iets typisch voor een psycholoog, jezelf in vraag stellen? Maar bij die bepaalde post deed ik dat niet. Het was een leuke en waardevolle post, waarin ik me kwetsbaar opstelde en een interessante info deelde. Zoals ik vaak doe in mijn posts en blogartikels. Maar toch relatief weinig likes of reacties…

Pas op, ik wil niet klagen hoor. Ik waardeer elk duimpje en elke reactie heel erg. En ik lig er ook helemaal niet van wakker. Ik krijg regelmatig lieve en steunende mailtjes, privéberichtjes, en af en toe ook reacties onder mijn blogartikels. Die maken me elke keer weer heel erg blij! Want natuurlijk krijg je graag bevestiging als je iets in de wereld zet. Daardoor weet ik dat mijn artikels iets betekenen voor anderen, en dat is uiteindelijk ook waarvoor ik het doe.

Ik denk dus niet dat het aan mij ligt, maar ik denk dat veel mensen weinig liken of reageren op Facebook of andere sociale media, omdat ze bang of onzeker zijn dat anderen dat dan zullen zien. Dat heb ik soms ook wel eens. We zijn soms bang wat anderen ervan zullen denken of misschien willen we anderen er niet mee lastigvallen want zij zien het dan ook verschijnen in hun tijdlijn. En zeker bij een onderwerp zoals psychologie, want dat blijft altijd nog wel een stukje taboe. 

Daarnaast denk ik ook dat velen er gewoon niet aan denken of bij stilstaan. Ik ben me daar wel redelijk bewust van, zeker sinds ik een blog heb. Als ik iets op sociale media zie verschijnen dat mijn aandacht trekt en waarvoor ik de tijd neem om het te bekijken of te lezen, en ik vond het leuk of interessant, dan like ik het. Soms ben ik me er even niet bewust van en scroll ik in de rapte verder, maar dan bedenk ik mezelf plots: waarom heb ik dat niet geliket, ik heb het toch gelezen en vond het toch leuk?. Vaak scroll ik dan toch snel nog even terug om het nog te liken.

Dat komt omdat ik weet hoe fijn het is om appreciatie te krijgen voor wat je doet én dat sociale media een handig medium zijn om jezelf of je bedrijf bekend te maken. Appreciatie kan je natuurlijk ook via een privé berichtje geven, en zo’n persoonlijk complimentje is altijd heel fijn, maar door te liken of reageren help je de ‘maker’ ook om zich breder bekend te maken. Want hoe meer likes en reacties, hoe meer mensen het te zien krijgen. Én op die manier help je misschien ook weer andere mensen, die blij zijn dat ze zo iets nieuws ontdekken. Win-win dus! En het enige wat jij hoeft te doen, is één klik op de like-knop

Misschien een beetje een raar onderwerp dat ik hier aankaart, maar het is iets waar ik al heel lang soms over nadenk. Ik wil zeker niemand verplichten of een schuldgevoel geven, ieder moet natuurlijk gewoon doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Ik wil ook niet overkomen als iemand die aandacht zoekt of zich niet gewaardeerd voelt. Ik ben superblij met alle steun en waardering die ik krijg! Maar via dit artikel wil ik jullie er gewoon even over doen nadenken en er van bewust maken dat iets wel of niet liken een groot verschil kan maken voor iemand anders En ik vind het ook gewoon een interessant psychologisch thema!

Ben jij een liker, of eerder een stiekeme meegluurder? ;-)