Kennismaking met EFT voor relatietherapie

16 sep 2018 | Inhoudelijk | 0 Reacties

Twee weken geleden nam ik deel aan een kennismaking met EFT. EFT staat voor Emotionally Focused Therapy en is een model voor relatietherapie dat gebaseerd is op de hechtingstheorie van Bowlby. Het gaat over ons aangeboren verlangen naar liefde en verbinding. Net zoals baby’s behoefte hebben aan een veilige band met hun ouders, zo hebben ook volwassenen behoefte aan geborgenheid in hun liefdesrelatie. 
Wanneer koppels in therapie komen hebben ze het vaak over de problemen die ze hebben, onder andere de verschillen die er tussen hen zijn. Zij vindt dat hij te weinig thuis is en te weinig over zijn gevoelens praat. Hij vindt dat zij te weinig initiatief neemt in bed en dat ze te veel zaagt over het huishouden. Zij vindt dat hij niet genoeg doet in het huishouden. Hij vindt dat ze meer aandacht heeft voor de kinderen dan voor hem. Even de grootste clichés op een rijtje, maar zo is het meteen duidelijk 😉
Nu, volgens Sue Johnson, de Canadese grondlegster van EFT, gaan die ruzies eigenlijk allemaal over één fundamentele vraag: ARE YOU THERE FOR ME? Zie je me nog graag? Ben ik nog belangrijk voor jou? Het gaat over een verlangen naar betrokkenheid en aanwezigheid en engagement van de ander. 
Ik vind het echt een heel interessante en mooie visie, waar ik me zeker in kan vinden. Ik vond het ook heel herkenbaar voor mijn eigen relatie en merkte dat het deugd deed om er op deze manier naar te kijken, om te beseffen dat de verschillen er eigenlijk niet zo toe doen, want die zullen er met iedereen zijn. Waar het eigenlijk om gaat, is dat we elkaar graag zien, en dat we elkaar dat blijven tonen en bevestigen. En soms moeten we elkaar wat testen en stellen we bepaalde eisen en verwachtingen, vooral om te checken of de ander nog bereid is die dingen voor ons te doen. Ik betrap me daar zelf ook regelmatig op, dat ik bijvoorbeeld even moeilijk doe als mijn vriend nog wil opblijven terwijl ik ga slapen. Dan zeur ik een beetje dat hij me in de steek laat en dat ik samen wil gaan slapen. En dan komt hij me heel lief knuffelen en vertellen hoeveel hij van me houdt, en dan is het oké. Dan weet ik dat hij van me houdt en dan doet het er niet meer zoveel toe dat hij nog even opblijft 😉 
De kennismaking met EFT werd georganiseerd door Konnekt-it, en de opleiding werd gegeven door twee opleiders van EFT Belgium, Lieven Miegerode en Jef Slootmaeckers. Ik vond hen heel aangename lesgevers, ze hebben me echt weten te boeien. De ‘opleiding’ vond plaats in een klein groepje van een vijftal deelnemers, wat het eigenlijk best wel persoonlijk maakte.
Als je interesse hebt in EFT voor koppels, kan je eens kijken op de website van EFT Belgium. Zij organiseren een basisopleiding van vier dagen en een voortgezette opleiding van acht dagen. Als je eerst liever wat meer wil lezen, kan je het boek ‘Houd me vast’ van Sue Johnson lezen. Lieven Miegerode schreef ook een boek ‘Ik zie u graag – hoe blijf je gelukkig in je relatie’.
Ik vind EFT zelf een heel interessante manier van werken, maar aangezien ik zelf maar af en toe met koppels werk, wil ik me op dit moment niet helemaal verdiepen in EFT. Ik heb er al vaak over gedacht het boek van Sue Johnson te bestellen, maar er zijn nog zoveel boeken die ik wil lezen en ik kom er niet toe! Wel leende ik een tijd geleden een boek van een collega over EFT in de praktijk, misschien moet ik daar maar eens mee beginnen!
Ik ontdekte trouwens dat er eigenlijk twee soorten EFT zijn, want ik was eerlijk gezegd een beetje in de war. Blijkbaar is er naast  Emotionally Focused Therapy ook Emotion Focused Therapy. Ik weet niet of het verschil in naam echt zo belangrijk is, want blijkbaar zijn ze wel aan elkaar gerelateerd en loopt de basis wat gelijk. Maar de andere variant is toegespitst op individuele therapie en is verder ontwikkeld door Leslie Greenberg. Die variant van EFT zit trouwens ook vervat in de cliëntgerichte therapie-opleiding! Ik ben benieuwd! 🙂

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *