‘Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’

10 aug 2018 | Boeken | 0 Reacties

Van uitgeverij Lannoo kreeg ik onlangs een heel mooi kinderboek toegestuurd, waar ik jullie graag wat meer over wil vertellen. Het boek is getiteld ‘Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’ en legt heel mooi uit welke verschillende gevoelens er zijn: verdriet, woede, jaloezie, angst en vreugde. Ik werk zelf niet zo vaak met kinderen, maar vind sommige stukken voor volwassenen ook heel herkenbaar! Ik heb er al aan een aantal cliënten uit voorgelezen. Het boek is grappig geschreven, maar kan toch ook diep raken. Mijn cliënten pinken er vaak een traantje bij weg en voelen zich erkend wanneer ik er een stukje uit voorlees.
De kernboodschap die ik er uithaal luidt als volgt: gevoelens hebben aandacht nodig, willen dat je naar hen luistert. Negeer je je gevoelens, dan worden ze alleen maar groter.
Ik deelde onlangs een tekstje uit het boek op de Facebookpagina van mijn praktijk (volg jij deze pagina al?):

“Verdriet wil je aandacht wanneer je iets verliest. Je lievelingsbroek is kapot, je ouders gaan uit elkaar, je vriend verhuist naar Erg Ver Weg, je oma sterft in haar slaap.
Gelukkig is er dan Verdriet. Ze springt op je borstkas, draait een keer of vier rond en nestelt zich stevig vast. Jij krijgt tranen in je ogen en een grijs wolkje boven je hoofd. Je luistert naar Verdriet, je kijkt naar haar, je streelt haar. Je huilt of schreeuwt zolang het nodig is. Tot Verdriet weer kalm is en verder kan. Dankzij Verdriet druk jij je droefheid uit, laat je je sombere gevoel gaan. Zodat je afscheid kunt nemen. Zodat je los kunt laten. Zodat je verder kunt. Ook al wil je dat niet.

Maar dan zijn er mensen die zeggen:
– “Blèren is voor baby’s!”
– “Och, zo erg is het niet.”
– “Stoere kinderen huilen niet!”
Plotseling lijkt Verdriet niet meer zo stoer. Wat lastig, zo’n loom en zwaar beest op je borstkas. Je droogt je tranen, je houdt je kin recht, duwt je borstkas naar voren. Je kijkt de andere kant op. Je fluit een deuntje. Je roept hard: “Niets aan de hand!”.
Dat vindt Verdriet natuurlijk niet leuk. Verdriet groeit en groeit en groeit… tot ze zo groot is dat ze heel je huisje vult. Je kunt er niet omheen. Plotseling word je de hele tijd en om de kleinste dingen verdrietig.
Negeer je Verdriet een lange tijd, dan krijg je een depressie. Een depre-wat? Een de-pres-sie. Dan ben je zo verdrietig dat je je bed niet meer uit wilt. Je hebt geen zin in school en zelfs niet in spelen. Dat is echt niet fijn. Dus laat maar zien die tranen, dat Verdriet. Huilen is best stoer.”
Uit: Een boek vol gevoelens en 1 goudvis.

Je kan in het boek gelijkaardige tekstjes over woede, angst, jaloezie en vreugde vinden.

Verder staan er leuke doe-opdrachten en tips en tricks voor kinderen in, onder anderen om je gevoelens te leren verwoorden, hoe je iemand best kan troosten, wat je kan doen als je bang bent,… Regelmatig zit er een grappige kwinkslag in, maar dat houdt het leuk voor kinderen en maakt dingen makkelijker bespreekbaar.

En laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon een mooi boek om op de kast te hebben staan! Het is mooi vormgegeven met veel kleurtjes en grappige tekeningetjes. Wie wordt daar nu niet blij van? 😉

Oh ja, en hoe zit dat nu met die goudvis? Die helpt je uit de nood als je het even niet meer ziet zitten.  Die zwemt rond in je hoofd en hapt al je gedachten op, tot je weer rustig bent… Ik kan soms ook wel zo’n goudvis gebruiken! 😉

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *