“Mijn kwetsbaarheid is mijn kracht, ze brengt me échte verbinding met anderen.”

Hey, ik ben Kim!
Al in het zesde leerjaar wist ik dat ik psycholoog wilde worden.
Op mijn achttiende begon ik vol overtuiging aan mijn studie Psychologie. Vijf jaar later had ik mijn diploma in handen.
Maar toen begon het avontuur pas echt…
Omdat het niet evident was om een job te vinden als psycholoog, besloot ik kort na mijn afstuderen het heft in eigen handen te nemen. Ik startte als zelfstandige in bijberoep en huurde een ruimte bij mijn huisarts. Die verwees geregeld patiënten naar mij door, maar verder stond ik er alleen voor. Ik zocht alles zelf uit en dompelde me helemaal onder in het ‘zelfstandig psycholoogschap’ en alles wat daarbij kwam kijken. Dat ging met ups en downs. Wat een zoektocht, wat een geploeter, wat een geworstel, wat een avontuur!
Ondanks de vele uitdagingen die ik onderweg tegenkwam, zou ik het voor geen geld van de wereld anders willen. Want wat heb ik de afgelopen jaren veel geleerd! Over psycholoog zijn, over ondernemen en vooral over mezelf. Elke keer werd ik uitgedaagd om keuzes te maken die me dichter bij mezelf brachten.
Intussen werk ik al enkele jaren als zelfstandige in hoofdberoep in mijn thuispraktijk. Ik geef therapie aan volwassenen. Dat combineer ik met mijn werk voor PsychoPraat, waardoor ik ook mijn passie voor ondernemen ontdekte.
Nog steeds is mijn werk een grote zoektocht en gaat het met vallen en opstaan. Toch ben ik stiekem heel trots op het parcours dat ik al heb afgelegd!
Tijdens mijn zoektocht van de afgelopen jaren heb ik me vaak enorm onzeker gevoeld. Dat gevoel steekt nog steeds regelmatig de kop op. Maar ik heb doorheen de jaren ook al zoveel geleerd. Die kennis en ervaringen wil ik graag met jou delen, zodat jouw zoektocht wat minder onzeker en alleen kan voelen.
Waar ik met PsychoPraat voor sta
Kwetsbaar
Mijn grote kracht is mijn openheid. Ik heb er weinig moeite mee om mijn binnenkant te delen met anderen. Natuurlijk voelt dat kwetsbaar. Ik kan heel erg geraakt worden door negatieve feedback. Toch heb ik het er voor over. Want kwetsbaarheid zorgt ook voor herkenning en verbinding, dat heb ik al héél vaak mogen ervaren en dat is zálig!
Eigenzinnig
Ik denk out of the box, zwem regelmatig tegen de stroom in en kleur al eens graag buiten de lijntjes. Ik neem niet zomaar aan wat mij gezegd wordt. Ik experimenteer graag zelf en vorm zo mijn eigen visie. Eerst zien en dan geloven 😉 Mijn innerlijke criticus vindt dat niet altijd zo fijn, maar stiekem ben ik wel trots op mijn eigenzinnigheid.
Eerlijk
Eerlijkheid duurt het langst. Dat geloof ik echt. Ik kan trouwens héél slecht liegen of iets achterhouden. What you see is what you get. Alle kaarten op tafel. In mijn cursussen en begeleiding zal ik steeds eerlijk zijn over mijn eigen twijfels en onzekerheden én zal ik je eerlijk (maar liefdevol) feedback geven.
Het verhaal van PsychoPraat
Toen ik in 2016 – kort na mijn afstuderen – als zelfstandig psychologe in bijberoep startte, had ik al enkele jaren een persoonlijke lifestyle blog. Helaas had ik daar toen ik begon met werken – als wetenschappelijk medewerker aan de VUB – nog weinig tijd voor.
Bovendien nam de opstart als zelfstandige zoveel (mentale) ruimte in, dat ik vooral de nood voelde om mijn hersenkronkels en ervaringen daaromtrent te kunnen delen. Als een soort van dagboek voor mezelf, om alles op een rijtje te kunnen zetten en om achteraf op dit proces terug te kunnen kijken. Maar vooral omdat ik herkenning wilde creëren.
Dankzij mijn vorige blog had ik al mogen ervaren hoe fijn het is om in contact te komen met mensen die zich herkennen in mijn verhaal en daar een wederzijdse connectie in te vinden.
Dus besloot ik een nieuwe blog te starten. En zo werd PsychoPraat in mei 2016 geboren: een soort online dagboek over mijn avonturen als beginnend zelfstandig psycholoog. Mijn doel was ervaringen uitwisselen en steun vinden bij collega-psychologen. En dat is gelukt!
Maar intussen is PsychoPraat veel meer dan enkel een blog!

Door de jaren heen groeide PsychoPraat met mij mee.
Regelmatig kreeg ik mailtjes van lezers met vragen rond het starten als zelfstandig psycholoog. Ze waren op zoek naar tips en informatie en wilden graag mijn verhaal eens horen, want ze vonden het geen evidente stap om (jong en onervaren) als zelfstandig psycholoog te starten.
Zo ontmoette ik enkele collega-psychologen en deed ik mijn verhaal. Ik vond het fijn om anderen te kunnen helpen en inspireren om ook als zelfstandig psycholoog te starten. De vraag werd steeds groter en ook mijn kennis breidde uit naarmate ik meer ervaring had als zelfstandig psycholoog.
Ergens eind 2017 bedacht ik dat het misschien een goed idee zou zijn om een infosessie te organiseren rond het starten als zelfstandig psycholoog. Maar wie was ik om dat te doen? Had ik wel genoeg te vertellen? Wie zou mij daarvoor willen betalen?
Ik besloot niet naar de bange stemmetjes te luisteren en waagde het erop. Ik zag het als een experiment. De eerste editie – begin 2018 – was meteen een groot succes! Ik ontdekte dat ik het super fijn vond om ‘les te geven’. Zo ging de bal aan het rollen.
Intussen mocht ik al honderden psychologen inspireren om als zelfstandige te starten. Dat vind ik zalig!
Op dit moment deel ik mijn kennis via online cursussen en bied ik 1-op-1 én groepsbegeleiding aan.
Ik heb een hoofd vol ideeën die ik het liefst allemaal tegelijk zou uitwerken. Ik moet mezelf soms een beetje afremmen en focus kiezen. Maar één ding is zeker: PsychoPraat zal de komende jaren met mij én jullie mee groeien!
Ik hoop dat ik je op één of andere manier kan inspireren met mijn blogartikels en podcastafleveringen, en misschien wel via één van mijn cursussen of in begeleiding.
Ben je enthousiast over wat ik doe met PsychoPraat? Laat het me gerust weten via een mailtje of berichtje op social media. Ik kom graag in contact met mijn ‘volgers’ en ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën! 🙂