Series over psychotherapie

30 sep 2018 | Boeken, Inhoudelijk | 4 reacties

Er bestaan ontzettend veel boeken over psychologie en psychotherapie, maar eerlijk gezegd lees ik niet zo graag. Gelukkig bestaan ook enkele series over psychotherapie! Ontspannend en leerrijk tegelijk, dus zeker een aanrader wat mij betreft! Ik vertel jullie graag wat meer over twee series die ik graag kijk.

In treatment

De serie ‘In treatment’ ontdekte ik per toeval enkele jaren geleden in de bib tussen de dvds. Ik leende ze uit en was meteen verkocht! Ik studeerde toen nog, maar zou de serie graag nog eens opnieuw bekijken nu ik zelf aan het werk ben als psycholoog. Ik denk dat het nu nog leuker en meer herkenbaar zou zijn!
De serie vertelt het verhaal van Paul, een therapeut die persoonlijk een moeilijke periode doormaakt, en zijn vaardigheden als therapeut in vraag stelt. De serie neemt de kijker mee in gesprekken die Paul heeft met enkele van zijn patiënten. Patiënten waar hij goed mee om kan en patiënten waar hij minder goed mee om kan, patiënten waar hij heel bezorgd over is, patiënten die hem het bloed van onder de nagels halen, patiënten waar hij gevoelens voor krijgt, patiënten die hem onzeker maken, patiënten die hem op een voetstuk zetten,… Daarnaast krijgen we ook een kijkje in zijn persoonlijke leven. We zien hem ook in supervisie gaan om zijn eigen issues te bespreken.
Voor psychologen/therapeuten echt een aanrader omdat het heel herkenbaar kan zijn! Voor mensen die geen specifieke interesse hebben in therapie kunnen de sessies misschien wat saaier zijn, maar er zit toch een goede verhaallijn in, waardoor mijn vriend het ook leuk vond om de serie te volgen.
Ik ga de serie alvast nog eens opnieuw bekijken!

The Therapist

‘The Therapist’ is een reeks waarin de Nederlandse psychiater en psychotherapeut Glenn Helberg elke aflevering een therapeutisch gesprek heeft met een bekende Vlaming of Nederlander. Op dit moment is de reeks te zien op Viceland op donderdag om 21u05. Je kan ook enkele afleveringen online bekijken. De afleveringen duren zo’n 20 minuten.
Ik ben best wel fan van de manier waarop Glenn Helberg de gesprekken voert. Het zijn natuurlijk maar korte eenmalige gesprekken en geen volwaardige therapie, maar toch vind ik het een goed beeld geven van wat therapie zou kunnen zijn.
Glenn Helberg lijkt wat vanuit de cliëntgerichte stroming te werken. Hij is heel rustig en geeft vooral heel veel erkenning, parafraseert en vat samen. Hij stelt ook gerichte vragen en legt hier en daar verbanden die hij dan aftoetst bij de persoon zelf. Hij vraagt voornamelijk naar gevoelens of emoties en krijgt de persoon die voor hem zit bijna elke keer aan het huilen. (Er moet toch een beetje sensatie zijn op tv he? 😉 ) Hij doet meestal ook een (hele korte) ademhalings- of grondingsoefening met de persoon voor hem.
Ik vind het heel fijn om te kijken omdat ik altijd wel interesse heb ik het leven van (bekende) mensen, maar ook omdat ik er soms inspiratie uit haal voor mijn eigen sessies.
Hieronder kan je de aflevering met Evi Hanssen bekijken.

Ken jij nog leuke series die gerelateerd zijn aan psychologie of therapie?

4 Reacties

 1. Inge Leys

  Whaauw, leuk dit. Ik wil nog zoveel boeken lezen. Eens een serie kijken is een leuke afwisseling en waarschijnlijk makkelijker ook. Bedankt voor de tips.

  Antwoord
  • Kim

   Ja inderdaad! 🙂 Ik ging je nog mailen he, staat op mijn to do lijstje maar heb het heel druk momenteel!

   Antwoord
 2. rebecca

  ik vind atypical wel een heel leuke serie op netflix over autisme
  Als ik me goed herinner, is er ook nog een Vlaamse of Nederlandse reeks geweest van “de therapeut”

  Antwoord
  • Kim

   Van Atypical heb ik al veel gehoord maar zou ik nog eens moeten kijken!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *