De kogel is door de kerk: ik start in september een vierjarige therapie-opleiding!

8 jul 2017 | Persoonlijk, Therapie-opleiding | 13 reacties

Enkele maanden geleden schreef ik een artikel over mijn zoektocht naar een therapie-opleiding. Ik wist al lang dat ik er eentje wilde volgen, maar het kostte me enkele jaren om te beslissen dewelke. Maar sinds kort ben ik ingeschreven voor een vierjarige therapie-opleiding! Hoera! Benieuwd welke opleiding het geworden is? Lees dan snel verder!
Tijdens mijn studie aan de universiteit voelde ik me het meest verbonden met de systeemtherapie. Vooral de postmoderne benaderingen, waaronder de narratieve therapie, spraken me erg aan. Begin dit jaar volgde ik een tweedaagse opleiding narratieve therapie bij Johan Van de Putte, en dat vond ik heel interessant. Maar vierjarige opleidingen narratieve therapie bestaan bij mijn weten niet in België. Ik ken wel iemand die een vierjarige opleiding oplossingsgerichte therapie volgt, wat op zich wel aansluit bij de narratieve benadering. Die oplossingsgerichte opleiding sprak me dus ook wel aan, maar ik twijfelde of die wel genoeg diepgang zou hebben. Een algemene opleiding systeemtherapie schrok me dan weer een beetje af omdat ik bang ben dat die vooral gericht is op werken met gezinnen en koppels, terwijl ik vooral met individuele mensen werk.
Het afgelopen jaar leerde ik ook een aantal mensen kennen die de integratieve opleiding ‘Interactionele Vormgeving’ aan de Educatieve Academie in Antwerpen volgen. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar aangezien ik niet kon kiezen sprak ‘integratief’ me eigenlijk wel aan. Ik zocht er wat over op en het leek me wel wat. Ik schreef me in voor het intakegesprek en mocht in januari al gaan. Het gesprek stelde eigenlijk niet zoveel voor. Ik kreeg wat korte, praktische uitleg en wist meteen dat ik aan de opleiding kon beginnen. Daar was ik blij om, maar ik wist nog steeds niet zeker wat ik wilde. Ik vind het ook altijd zo weinigzeggend om de beschrijving van een opleiding te lezen… Ik kan me dan moeilijk voorstellen hoe de opleiding er concreet uit zou zien. Maar gelukkig organiseerde de Educatieve Academie een introductieweekend. Betalend weliswaar, maar dat had ik er wel voor over. Ik wilde toch ergens kunnen aanvoelen of de opleiding iets voor mij zou zijn, voordat ik een engagement van vier jaar zou aangaan.
Het weekend vond plaats in mei, bestond uit twee dagen van 10-17u en werd begeleid door Suzanne Kempeneers, één van de docenten. Zij was een hele lieve en interessante vrouw, dus dat was zeker positief! Anderzijds vond ik het wel wat jammer dat we nog geen kennis maakten met wat andere docenten. De groep was erg gevarieerd, er waren mensen van allerlei leeftijden met allerlei achtergronden. Op zich heel interessant, maar ik was er één van de jongsten en had ergens wel gehoopt dat er wat meer meisjes van mijn leeftijd zouden zijn. Het weekend bestond vooral uit ervaringsgerichte oefeningen. We begonnen met enkele kennismakingsspelletjes, moesten in groepjes een toneelstukje over elkaars leven opvoeren, een tekening maken over een bepaald thema in ons leven, deden wat lichaamswerk, een visualisatie-oefening,… We kregen ook wat theoretische uitleg over de basis van I.V., zoals de interactiedriehoek, en praktische informatie over de opleiding.
Uiteindelijk vond ik het een heel fijn weekend, maar ik zat toch nog met wat twijfels. Het integratieve sprak me erg aan, maar anderzijds was ik ook wat bang dat het vanalles wat zou zijn, waardoor er te weinig diepgang zou zijn. Bovendien wordt in de opleiding ook redelijk wat aandacht besteed aan lichaamswerk en ‘het transpersoonlijke’, dingen die me op het eerste zicht niet heel erg aanspreken. Anderzijds vind ik het wel interessant om er wat meer over te leren. Nog steeds veel vraagtekens dus, maar het gevoel zat wel al goed!
Aangezien ik me ook reeds had ingeschreven voor het intakegesprek voor de cliëntgerichte opleiding van de KUL, besloot ik dat gesprek eerst even af te wachten, alvorens een beslissing te maken. Ik had intussen al besloten dat ik tussen deze twee opleidingen zou kiezen. Ik heb ook niet veel verder meer gekeken, omdat ik het mezelf niet nog moeilijker wilde maken. Het intakegesprek voor de cliëntgerichte ging helaas niet zo super. Ik had op de website nog een oude brochure gevonden waardoor ik niet helemaal goed op de hoogte was, en waardoor ik ook wat uit mijn lood geslagen was tijdens het gesprek. Deze opleiding focust nu ook heel erg op emotie, en tijdens het gesprek besefte ik nog eens dat ik zelf veel meer in mijn hoofd zit. Maar ik wil wel graag leren meer op emotie te focussen! Ik vertelde tijdens het gesprek ook dat ik nog twijfelde en ook al bij een andere opleiding toegelaten was, waardoor ik ook al dacht dat ik bij deze misschien niet toegelaten zou worden.
Ik ging dus naar huis met een niet zo goed gevoel, en enkele weken later kreeg ik ook te horen dat ik niet geselecteerd was. Ik was wel wat teleurgesteld, want je wil natuurlijk altijd wat je niet kan krijgen… En ‘afgewezen’ worden voelt nooit fijn. Ik had mezelf ook voorgenomen dat als ik bij de cliëntgerichte zou mogen beginnen, ik daarvoor zou kiezen. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Mezelf kennende zou ik waarschijnlijk toch weer heel erg gaan twijfelen zijn als ik wist dat ik bij de twee opleidingen kon beginnen. Dus ze hebben me de keuze nu wel makkelijker gemaakt. Bovendien had ik al ‘geïnvesteerd’ in het introductieweekend van de Educatie Academie, én had ik ook al een boek gekocht dat specifiek over die opleiding gaat. Dus al bij al is het misschien maar goed ook 😉
Ziezo, ik ben dus ingeschreven voor het vierjarige postgraduaat Interactionele Vormgeving aan de Educatieve Academie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds met wat twijfels zit, maar ja, wat had je anders verwacht van een eeuwige twijfelaar als ik? 🙂 Ik ga er gewoon voor gaan, en denk dat het veel beter gaat meevallen dan ik nu een beetje vrees. Die twijfel en vrees is gewoon typisch mij, ik kan nooit 100% overtuigd zijn van iets voor ik het effectief geprobeerd heb. Dus ik ga er nu gewoon voor, en als het me niet bevalt, kan ik nog altijd stoppen. Een beetje zonde van het geld dan, maar goed, ik zal er sowieso wel iets van leren! Ik ben heel benieuwd en kijk er ook wel al naar uit om te kunnen starten!
Ik ben ook van plan om af en toe over de opleiding te schrijven eens ik gestart ben, dat is misschien ook wel interessant voor jullie. Als je graag meer informatie wil over de opleiding, kan je die hier vinden.
Volg jij een therapie-opleiding of wil je er ooit graag nog één volgen? Dewelke?

13 Reacties

 1. Justine

  Fijn voor jou! Ik start in oktober aan de therapeutische opleiding experiëntiële psychotherapie en cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren aan de Universiteit Antwerpen. Nog iemand die hier aan deelneemt?
  PS: Super interessante blog! Ik heb er al waardevolle informatie uit gehaald 🙂

  Antwoord
  • Kim

   Dankjewel Justine! Veel succes met je opleiding!

   Antwoord
 2. Tinne Clissen

  Het eeuwige getwijfel… zo herkenbaar! Ik studeerdd in 2012 af aan de Educatieve Academie en vond het geweldig! Succes en geniet er vooral van!

  Antwoord
 3. Petra

  Wat moedig dat je deze stap hebt gezet! Je zal er veel aan hebben, veel door groeien.
  Zelf start ik in september aan mijn 3e jaar Interactionele Vormgeving aan de Educatieve Academie. Misschien komen we elkaar daar nog wel tegen.
  Veel succes met de start in september en als je nog vragen hebt stuur me gerust een mailtje.
  Warme groetjes
  Petra

  Antwoord
  • Kim

   Super, dankjewel! En misschien tot binnenkort eens 😉

   Antwoord
 4. Joris

  Succes. Ik ben nu in juni afgestudeerd geraakt als iv-therapeute en ik heb er geen seconde spijt v gehad. Enjoy the ride, er is veel te beleven onderweg

  Antwoord
  • Kim

   Wat leuk om te horen! Dankjewel!

   Antwoord
 5. anja wouters

  superleuk om te lezen … en die twijfels dat is ok, die mogen er bij zijn. ik ben ondertussen 2 jaar afgestudeerd aan de Ea en nog geen moment spijt van gehad. Geniet er vooral van dat kan ik je meegeven en succes

  Antwoord
  • Kim

   Leuk om te lezen! Dankjewel Anja!!

   Antwoord
 6. Annelies

  Hey Kim! We gaan er samen voor!
  (Ik mag starten met gedragstherapie).
  Tot snel!x

  Antwoord
  • Kim

   Super!! 🙂 Tot binnenkort!

   Antwoord
 7. Manon

  Ik zit nu in mijn derde jaar oplossingsgerichte systeemtherapie. Had ook getwijfeld tussen beide opleidingen, maar ik had persoonlijk teveel schrik van ‘wat van alles’. Oplossingsgericht gekozen, en aan diepgang alvast zeker geen tekort. Veel succes met je keuze!

  Antwoord
  • Kim

   Klinkt ook heel interessant! Dankjewel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *