Starten als zelfstandig psycholoog: wat moet je allemaal weten en in orde brengen?

29 jul 2016 | Praktisch, Zelfstandig psycholoog | 57 reacties

Aangezien ik regelmatig vragen krijg over de praktische kant van starten als zelfstandig psycholoog, leek het me wel interessant om hier een artikel over te schrijven. Zelf vond ik het eerst ook allemaal heel ingewikkeld en verwarrend, maar na wat opzoekingswerk bleek het eigenlijk wel mee te vallen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je moet weten en in orde moet brengen. Ik weet hier ook niet alles in detail over, maar ik zet hieronder de belangrijkste zaken voor jullie op een rijtje.

Hoofd- of bijberoep?

Het eerste waarover je moet nadenken voordat je je gaat inschrijven als zelfstandige is of je in hoofd- of bijberoep gaat werken. Zelf ben ik in bijberoep gestart en ik denk persoonlijk dat dat ook het beste is om te beginnen. Uitbreiden kan later altijd nog, als je ziet dat het werken als zelfstandige je bevalt en je praktijk goed draait. Om in bijberoep aan de slag te kunnen gaan moet je wel minstens 50% ergens als loontrekkende werken, wanneer je minder werkt kan je niet anders dan zelfstandige in hoofdberoep worden.

Juridisch statuut

Verder moet je ook een juridisch statuut kiezen. Je hebt hier keuze tussen een eenmanszaak (natuurlijk persoon) of een vennootschap (rechtspersoon). Ik ken hier niet zoveel van en ga hier dus ook niet ver over uitwijden. Het enige wat ik weet is dat ik als natuurlijk persoon ben ingeschreven omdat dat me werd aangeraden. Meer informatie daarover vind je hier.

Sociale bijdragen

Het voordeel van ingeschreven te zijn als zelfstandige in bijberoep is dat je veel minder sociale bijdragen moet betalen. De minimumbijdrage voor zelfstandigen in bijberoep bedraagt slechts €76 per kwartaal, terwijl je in hoofdberoep maar liefst minstens €693 per kwartaal betaalt. Natuurlijk mag je als zelfstandige in bijberoep dan ook veel meer verdienen om in de inkomstenschaal van de minimumbijdrage te blijven (ongeveer €13.000 per jaar), terwijl je als zelfstandige in bijberoep jaarlijks slechts zo’n €1500 mag verdienen om in die laagste schijf te blijven. Sociale bijdragen bedragen altijd ongeveer 20% van je winst. In deze tabel vind je een volledig overzicht van de sociale bijdragen.

Belastingen

Behalve sociale bijdragen moet je ook nog belastingen betalen. Als je ingeschreven bent als natuurlijk persoon (eenmanszaak), wordt je belast via de personenbelasting (je moet je inkomsten ingeven op je gewone, persoonlijke belastingbrief). Hoe hoger je winst (dus inkomsten – kosten), hoe zwaarder je wordt belast. Daarom is het goed om regelmatig kosten te maken die je van je inkomsten kan aftrekken zodat je minder winst hebt en dus minder belastingen moet betalen. Een vennootschap wordt in principe belast onder het stelsel van de vennootschapsbelasting. Deze belasting is lager en neemt minder snel toe. Hoe groter de ondernemingswinst, hoe voordeliger de vennootschapsbelasting.
Hoeveel de belastingen bedragen is afhankelijk van je totale inkomen (ook inkomsten uit loondienst worden meegerekend) en je sociale situatie (alleenstaand/gehuwd/wettelijk samenwonend, aantal kinderen ten laste,…).  Over het algemeen wordt gezegd dat de belastingen ongeveer 30% van je winst bedragen. Als je daar de sociale bijdragen van 20% bijtelt, kan je dus rekenen dat je ongeveer (!) 50% van je inkomsten overhoudt, al is dit een ruwe schatting en verschilt dit van situatie tot situatie. Ik heb zelf nog geen belastingen moeten betalen en weet hier dus nog niet het fijne van.

BTW

Als psycholoog heb je een vrij beroep. Dit wil zeggen dat je een niet-handelaar bent en dus ook geen basiskennis bedrijfsbeheer of beroepskennis moet aantonen. Bovendien ben je als psycholoog vrijgesteld van BTW (tenzij je ook commerciële activiteiten doet zoals workshops geven, dingen verkopen,…). Dat wil zeggen dat je geen BTW moet betalen en dus ook geen (21%) BTW moet aanrekenen aan je klanten. Het nadeel is dat je dan zelf ook geen BTW kan aftrekken van de producten die je zelf voor je bedrijf aankoopt. Je moet met andere woorden dus wel gewoon BTW betalen wanneer je iets aankoopt voor je bedrijf. Je hebt dan ook geen BTW-nummer nodig. Wanneer je nog andere, commerciële en dus wel BTW-plichtige activiteiten erbij zou doen, kan je nog steeds een vrijstelling van BTW aanvragen zolang je inkomen lager dan €25.000 per jaar bedraagt. Dat heb ik zo gedaan, zodat ik eventueel (op termijn) ook andere commerciële activiteiten kan doen.

Boekhouding

Wanneer je ingeschreven bent als natuurlijk persoon mag je een vereenvoudigde of enkelvoudige boekhouding doen. Het enige wat je in principe hoeft te doen, is je inkomsten en uitgaven noteren en hiervan bewijsstukken bijhouden voor het geval je controle zou krijgen van de fiscus.
Zelf houd ik al mijn inkomsten bij op één blad, waarop ik de datum, het aantal gesprekken en het totale bedrag dat ik die dag ontvangen heb noteer. Het ‘bewijs’ hiervoor is mijn agenda waarin ik mijn afspraken noteer. Onlangs ben ik erachter gekomen dat het blijkbaar verplicht is om te werken met een ontvangstbewijsboekje waarbij je telkens een bewijsje van betaling aan je cliënt meegeeft en een dubbeltje zelf houdt. Nu hoor ik van heel veel zelfstandig psychologen dat ze dit niet gebruiken, dus weet ik niet zo goed of het nu wel of niet verplicht is en wat het risico is wanneer je het niet doet…
Verder houd ik al mijn uitgaven bij op een ander blad. Daarop noteer ik de datum, wat ik heb aangekocht en hoeveel het me gekost heeft. Achter dat blad stop ik de facturen op chronologische volgorde. Belangrijk is dat je je aankopen telkens op factuur laat zetten en je BTW- of ondernemingsnummer daarbij laat zetten. In het begin gebruikte ik mijn privé bankrekening voor aankopen, maar sinds kort heb ik een aparte rekening voor mijn praktijk aangezien dat toch aangeraden wordt. Enerzijds is het natuurlijk duidelijker wanneer je dit scheidt, anderzijds zijn er ook regelmatig aankopen die zowel privé als werkgerelateerd zijn (bijvoorbeeld mijn telefoonrekening, kosten voor benzine,…) en dan is het lastig om te bepalen met welke rekening je die betaalt.
Één keer per jaar moet je je dan je inkomsten en kosten ingeven op je belastingbrief. Dat heb ik zelf nog niet moeten doen, maar ik denk dat dat zichzelf wel wat zal uitwijzen. Misschien dat ik er voor de eerste keer wel een boekhouder bij betrek zodat ik eens kan zien hoe het moet.

Verzekeringen

Artikel 27 van de deontologische code voor psychologen stelt: “De psycholoog is gedekt door een verzekering die geschikt is voor de vergoeding van alle schade die hij, rekening houdend met de sector waarin hij actief is, kan veroorzaken.”. Eigenlijk zijn we dus verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te nemen. Ik had deze eerst niet omdat ik er eigenlijk niet aan gedacht had, maar nu heb ik er wel één en ik betaal hiervoor €50 per jaar, wat dus goed meevalt. Hiermee ben je gedekt wanneer een cliënt bijvoorbeeld klacht indient tegen jou omdat je hem/haar op de ene of andere manier schade berokkent hebt, wat natuurlijk weleens kan gebeuren. Bovendien is dat weer een kost die je kan aftrekken zodat je minder belastingen hoeft te betalen 😉

Inschrijving: Psychologencommissie, KBO en sociaal verzekeringsfonds

Zo, nu je wat meer achtergrondinformatie heb gaan we over tot de daadwerkelijke inschrijving als zelfstandige. Ten eerste moet je je als psycholoog verplicht inschrijven bij de Psychologencommissie (Compsy), die je erkenning toekent. Zij controleren of je daadwerkelijk je diploma behaald hebt en reiken je jaarlijks een erkenningscertificaat uit. Bovendien kom je ook op de lijst van erkende psychologen op hun website. Hiervoor moet je jaarlijks €50 betalen.
Verder moet je je als zelfstandige inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) én bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit kan je het beste doen via een ondernemingsloket zoals Zenito, Acerta of Xerius. Ik heb zelf voor Zenito gekozen en heb alles via de website en via mail geregeld. Zij schrijven je dan in bij de KBO en bezorgen je een ondernemingsnummer, én ze zijn meteen je sociaal verzekeringsfonds dat je elke drie maanden een factuur voor sociale bijdragen bezorgt (yay!). Bij de inschrijving wordt er gevraagd om je activiteit in te vullen aan de hand van een NACE(BEL)-code. De code die je als psycholoog best gebruikt is 86904: ‘Activiteiten op het vlak van geestelijke gezondheidszorg, m.u.v. psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingstehuizen’. Als je van plan bent (in de toekomst) eventueel nog andere activiteiten erbij te doen, kan je ook altijd meerdere codes toevoegen. Je kan zoveel codes ingeven als je wil, de prijs blijft hetzelfde. Wanneer je later nog codes wil toevoegen moet je wel betalen.
Ik ben zelf natuurlijk geen expert in al deze administratieve rompslomp en ook nog niet zo lang bezig, maar dit is hoe ik het tot nu toe heb gedaan. Ik hoop alvast dat jullie er iets wijzer uit geworden zijn. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust in een reactie hieronder, zodat anderen misschien ook wat aan je vraag en mijn antwoord hebben. Je krijgt ook een mailtje wanneer ik je reactie hier beantwoord heb. Op de website van Zenito kan je ook een startersgids downloaden waarin je nog wat meer informatie kan vinden. Je kan ook altijd contact opnemen met een ondernemingsloket als je nog meer vragen hebt.
Update: intussen ben ik al enkele jaren bezig en heb ik hier al veel meer kennis over. Wil jij graag starten als zelfstandig psycholoog (in hoofd- of bijberoep) en wil je graag alle info om meteen efficiënt van start te kunnen gaan? Dan kan je naar de videocursus ‘Starten als zelfstandig psycholoog’ bestellen! 

57 Reacties

 1. Doorzien

  Like your blog, collega! Ik schrijf zelf ook over mijn eigen ervaringen als psycholoog, binnen en buiten de behandelkamer 🙂
  Ik ga je zeker volgen!

  Antwoord
  • Kim

   Oh fijn, ik ga zeker ook een kijkje nemen op jouw blog!

   Antwoord
   • Michaël De Gendt

    Hallo,
    Ik overweeg om in bijberoep psycholoog te worden en zou daar graag wat meer info over uitwisselen. Kunnen wij hieromtrent wat info uitwisselen?

    Antwoord
    • Kim

     Dag Michaël, heb je concrete vragen? Je mag ze gerust hier posten of me mailen op info@psychopraat.be. Als je meer uitgebreide info wil kan je naar een van mijn infosessies komen. De volgende zal doorgaan op zaterdag 16 juni. Meer info volgt binnenkort.

     Antwoord
   • Zilha

    Beste, ik wil ook graag een zelfstandige psycholoog worden, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik heb geen diploma. Maar wil die wel graag behalen. Waar raadt u dat aan? Mvg

    Antwoord
 2. Nathalie

  Ik ben even een kijkje komen nemen omdat ik ook als zelfstandige begonnen ben begin dit jaar. De psychologencommissie legt het gebruik van ontvangstbewijsboekjes op (zie: https://www.compsy.be/ontvangstbewijsboekjes). Dit is ook in het wetboek vastgelegd. Ik had ook eens nagevraagd bij andere psychologen en blijkbaar wordt dit meer en meer gevraagd als controle van de fiscus. Je kan er ook niet mee foefelen aangezien deze boekjes genummerd zijn, wat dus met andere oplijstingen wel mogelijk is. Meer weet ik ook niet omdat ik zelf nog maar een half jaar bezig ben.
  Ik doe ook aan pensioensparen voor zelfstandigen. Dit mag je ook aftrekken van je kosten.

  Antwoord
  • Kim

   Bedankt voor je reactie Nathalie! Leuk dat je ook pas als zelfstandige begonnen bent 🙂 De boekjes zijn inderdaad verplicht, maar ik vind het zo vreemd dat zo weinig psychologen het gebruiken… Het is ons eigenlijk ook nooit uitgelegd, en ik vind het allemaal niet zo duidelijk. Heb jij de boekjes wel? Waar heb je ze gehaald en kosten ze veel?
   Pensioensparen is ook geen slecht idee. Interessant dat je het als kost kan inbrengen, daar had ik nog niet aan gedacht! Nu ik nog 75% in loonverband werk weet ik niet of het al meteen nodig is bij mij, maar ooit misschien wel.

   Antwoord
  • Isaiah

   Hoeveel kan een zelfstandige psycholoog verdienen of met eigen kliniek. Ik had gelezen ergens dat een psycholoog niet te veel mag verdienen

   Antwoord
   • Kim

    Nee hoor, er is in principe geen limiet op hoeveel een psycholoog mag verdienen. In België toch niet. Hoeveel een zelfstandig psycholoog kan verdienen is enorm afhankelijk van heel veel factoren. In mijn cursus FLAZP leg ik daar uitgebreid alles over uit, zodat je een inschatting kan maken op basis van jouw situatie.

    Antwoord
 3. Manon

  Beste Kim,
  Bedankt voor jouw mooie blog en duidelijke informatie.
  Ik ben ook nog wel benieuwd naar hoe je het belastingformulier moet invullen als zelfstandige in bijberoep. Indien je hierover meer weet, hoor ik het graag.
  Tot slot, zou jij een boekhouder aanraden, of is het allemaal goed zelf te doen.
  Groeten,
  Manon

  Antwoord
  • Kim

   Dag Manon, jij bedankt voor je reactie 🙂 Blij te horen dat je er wat aan hebt. Wat betreft het belastingformulier kan ik nog weinig zeggen aangezien ik dit zelf pas volgend jaar moet doen, maar van zodra ik er meer over weet zal ik dat ook wel delen 😉 Ik had eerst geen boekhouder maar ben een tijdje geleden wel even bij eentje te rade gegaan voor wat tips. Uiteindelijk is het niet zo moeilijk denk ik, maar je moet het natuurlijk wel weten allemaal. Misschien dat ik het invullen van de belastingbrief ook wel door een boekhouder laat doen (toch de eerste keer), daar ben ik nog niet helemaal uit. Op dat vlak ben ik dus ook nog heel erg groen achter de oren 😉

   Antwoord
 4. Babette

  Wat een super goede en informatieve blog! Ik wil ook graag als zelfstandige beginnen en het is echt geweldig dat je al die praktische informatie op een duidelijke manier vertelt. Merci! Ik ga zeker nog verder rondkijken en je blog doorgeven aan andere psychologen!

  Antwoord
  • Kim

   Superleuk om te horen, dankjewel Babette. Veel succes nog met wat je gaat doen, en laat gerust af en toe een reactie achter! En als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

   Antwoord
 5. Manon

  Dag Kim,
  Nog bedankt voor je reactie!
  Bijkomend had ik nog de vraag bij welke maatschappij je aangesloten bent voor de verzekerking beroepsaansprakelijkheid?
  Amma bijvoorbeeld biedt een korting van €50 aan, indien je aangesloten bent bij de BFP. Zij garanderen ook rechtsbijstand tot 20 jaar na de werkzaamheden.
  Daarnaast lijkt Ethias ook een goede B.A. te hebben.
  Maakt het uiteindelijk uit welke je kiest?
  Groetjes,
  Manon

  Antwoord
  • Kim

   Hoi Manon, ik zit bij AXA en betaal €55 per jaar, maar heb eigenlijk totaal niet vergeleken, heb dit gewoon via mijn bank gedaan… Ik kan je hier dus niet echt mee helpen.

   Antwoord
 6. Merel

  Beste Kim,
  Ik voel me door jouw info gesterkt om zelf ook aan de slag te gaan. Waarvoor dank!
  Ik had nog een extra vraag inzake ‘verloning’. Wat zijn de reguliere prijzen die je voor een sessie van 50 à 60 minuten kan vragen aan de cliënt? Zijn daar afspraken rond of richtprijzen?
  Alvast dank en gegroet,
  Merel

  Antwoord
  • Kim

   Fijn Merel! Goh, echte afspraken zijn er volgens mij niet. Een gemiddeld en meest gebruikt tarief is €50. Sommigen vragen ook €60. Ik vraag voorlopig nog €45 omdat ik het wel heel duur vind en omdat ik nog maar een jaar bezig ben.

   Antwoord
   • Merel

    Dank Kim! 45€ is inderdaad een bedrag dat misschien nog net haalbaar is voor cliënten en waar psy het ook mee redt.
    Gegroet.

    Antwoord
 7. Britt

  Dag Kim,
  Wat ongelooflijk fijn om deze blog van jou te vinden! Ik ben momenteel 23 jaar en ongeveer een half jaar afgestudeerd als klinisch psycholoog. Omdat ik best wel wat onzeker was/ben om meteen klinisch aan de slag te gaan, koos ik ervoor om eerst in het bedrijfsleven wat ervaring op te bouwen. Maar stilaan begin ik het klinisch veld echt wel te missen en dus ging ik onlangs op zoek naar een praktijk om aan de slag te gaan als zelfstandig psycholoog. Dit weekend plande ik een ‘research-momentje’ in om alles te weten te komen over starten als psycholoog. En voilà, jouw blog waaide als het ware in mijn gezicht 🙂 Echt heel leuk om deze info te krijgen en gewoon ook leuk om te zien dat er nog mensen zoals ikzelf zijn die de sprong – onzekerheden of geen onzekerheden – wagen.
  Ik zou het zeer fijn vinden mochten wij misschien eens van gedachten kunnen wisselen. Ik ben er nog niet helemaal uit of, hoe, wanneer ik zou starten en ik zou zéér graag eens pingpongen met een ervaringsdeskundige 🙂 Let me know!

  Antwoord
  • Kim

   Dag Britt, heel leuk om te lezen dat je je zo geholpen voelt door mijn blog 🙂 Fijn dat je ook de sprong in het diepe wil wagen! Ik heb er zelf nog geen moment spijt van gehad. Ik weet niet of je het al gezien hebt, maar ik heb sinds kort ook een groep op Facebook genaamd ‘Psychopraat Netwerk’ waar je in contact kan komen met andere psychologen en hulpverleners, als je nog vragen of zo hebt 😉 Ik wil gerust ook wel eens van gedachten wisselen met jou, maar misschien dat je me daarvoor dan best even een mailtje stuurt naar info@psychopraat.be.
   Groetjes, Kim

   Antwoord
 8. Khira

  Hallo Kim.
  Leuk artikel. Ik ben pas begonnen met Kinderpsychologie te studeren in Antwerpen. Mijn droom is dus om later een eigen praktijk op te starten. Nu ik zo je artikel eens lees, ben ik eigelijk minder bang om hieraan te beginnen. Ik heb al meer duidelijkheid over wat er mij te wachten staat. Ik zag het opstarten van een praktijk veel donkerder in dan het eigelijk is. Je hebt me toch een beetje opgelucht. 😉
  Nu heb ik een vraagje, gewoon uit nieuwsgierigheid. Als er een persoon bij jou komt om te praten en erna de betaling doet, mag je je bedrag dan zelf kiezen (wel redelijk natuurlijk) of zijn hier ook regels voor? Dit vroeg ik me al lang af.
  Voor de rest echt superartikel meid. Bedankt hiervoor. 😉
  Groetjes
  Khira

  Antwoord
  • Kim

   Fijn dat je er iets aan hebt en het nu ook al beter ziet zitten om als zelfstandige te starten! De prijs mag je inderdaad zelf kiezen, meestal ligt die tussen de €45 en €60. De meesten vragen €50.

   Antwoord
 9. Iona

  Hey Kim
  Ik vroeg me af hoeveel je aan Zenito betaalt en hoe je regelt hoeveel de benzine, het lokaal, de verwarming, elektriciteit van dat lokaal… kost?
  Verder vroeg ik mij ook af als je die vrijstelling aanvraagt om ook andere activiteiten te kunnen doen waarvoor je wel BTW-plichtig bent, hoe dat dan net werkt?
  Heb je een idee hoeveel cliënten je moet zien om uit de kosten te zijn?
  Groetjes
  Iona

  Antwoord
  • Kim

   Hey Iona, het is moeilijk om dit zo allemaal via een berichtje te beantwoorden, maar ik ben van plan om begin 2018 eens infosessie te organiseren over het starten als zelfstandig psycholoog, dus als je hier geïnteresseerd in bent kan je best mijn Facebookpagina Psychopraat volgen en dan blijf je op de hoogte wanneer dit zal doorgaan.

   Antwoord
   • Iona

    Hey Kim, heb je al enig idee wanneer in 2018 dat ongeveer zou plaatsvinden en waar? Want ik zou wel in 2018 willen starten natuurlijk. Alvast een leuk idee.

    Antwoord
    • Kim

     Waarschijnlijk ergens in januari, ik laat het zo snel mogelijk weten!

     Antwoord
    • Kim

     Hoi Iona, er gaat een infosessie door op maandag 8 januari in Asse. Meer info op mijn Facebookpagina en blog 😉

     Antwoord
    • Kevser

     Hoe zit het met de wettelijke richtlijnen voor de praktijkruimte? Zoals o.a. wachtruimte, wc,..???

     Ik vind hier niets over terug maar zou wel graag willen weten hoe de inrichting wettelijk moet zijn.

     Antwoord
     • Kim

      Voor psychologen zijn hier geen specifieke richtlijnen over. Je kan dus volledig je eigen ding doen 😉

 10. Ellen

  Dag Kim,
  Bedankt voor de gestructureerde info. Laat zeker meer weten over die infoavond! Alvast bedankt

  Antwoord
  • Kim

   Graag gedaan, fijn dat je er wat aan hebt! Er staat al een infomoment gepland op maandag 8/1 in de voormiddag, meer info vind je in het recentste artikel of op mijn Facebook pagina.

   Antwoord
 11. Pascal

  Hallo Kim, wat een verluchting om deze info als beginnende psycholoog hier te vinden. Er zijn een pak ideeën die ik zeker ga onthouden en ga meenemen als ik mijn praktijk (nog niet voor de nabije toekomst) zal opstarten. Als beginnende in een eenmanszaak wil ik mij zeker goed informeren. Zo heb ik zelfs al een pand op het oog. Hoe bereken je een gemiddeld bedrag voor de inrichting van je pand. Ons pandje heeft een ruimte van ongeveer 60²m. We wilden in deze (open) ruimte dus een klein wachtzaaltje voorzien, wc, 3 gespreksruimtes, … . Omdat het hier een open ruimte betreft moeten deze met muren ea worden gemaakt. Alsook de deuren, verlichtingen, elektrische leidingen, internetleidingen, kortom de volledige inrichting. Dus welke gemiddelde bedragen zijn courant om dit alles te kunnen realiseren?
  Een eventueel gemiddelde zou mij al blij maken om verder te brainstormen … .
  Groetjes,
  Pascal.

  Antwoord
  • Kim

   Dankjewel Pascal! Hier heb ik zelf geen idee van aangezien ik geen ervaring heb met verbouwen van een eigen praktijk. Je kan altijd aansluiten bij het Psychopraat Netwerk op Facebook en het daar eens vragen. En anders zou ik me tot een architect of aannemer richten met die vraag 😉 Alleszins heel veel succes met je (toekomst)plannen!

   Antwoord
 12. Daphne

  Hallo! Ik studeer dit jaar af als psycholoog en was er ook in geïnteresseerd om te starten als zelfstandig psycholoog in bijberoep. Ik lees hier dat je enkel in bijberoep kan werken wanneer je voor 50% of meer in loonverband werkt. Hoe zit het dan als je nog werk aan het zoeken bent? Kan je dan ook als zelfstandige in bijberoep starten of is dit niet mogelijk?
  Alvast bedankt!
  Daphne

  Antwoord
  • Kim

   Dat kan enkel wanneer je recht hebt op een werkloosheidsuitkering (springplank naar zelfstandige heet dat), maar als je pas afstudeert moet je eerst de beroepsinschakelingstijd doorlopen (ongeveer een jaar), dus normaal gezien kan dat nog niet. Info kan je vinden op website van VDAB. Als je interesse hebt om als zelfstandige te starten kan je altijd inschrijven voor mijn infosessie, de volgende gaat waarschijnlijk in september door 😉

   Antwoord
 13. Karolien Daems

  Hallo, Kim,
  Ik heb sinds twee weken de stap gezet om mijn diploma Psychologie te laten erkennen bij de psychologencommissie, en een psychotherapie opleiding op te starten dit jaar. Ik heb al een ondernemingsnummer (trainen huisdieren) , en laten vrijstellen van btw, en nu zou ik dus die code voor Psychologie erbij nemen, de 86904. Ik heb lang gedacht dat ik NIETS meer met psychologie wou doen, ben al enkele jaren afgestudeerd, maar nu kriebelt het dus al een tijdje terug. Ik heb enkele vraagjes:
  1) Is er een ‘regelgeving’ over welke beroepen (codes) je al dan niet mag combineren met de code 86904? ik heb nu al de code trainen huisdieren, en wil die niet schrappen, maar ook nog gebruiken.
  2) A) Mijn erkenning van het diploma bij de psychologencommissie kan nog tot eind augustus duren, mag ik dan voor die erkenning al beginnen met het zien van cliënten?
  B) Kan ik voor die erkenning al gebruik maken onder de code psycholoog van de KMO portefeuille om mij in te schrijven voor de psychotherapie opleiding?
  3) Waar vindt je die boekjes die je moet gebruiken voor de fiscus?
  4) waar heb jij je website laten maken? Heel verzorgd en overzichtelijk, met een mooi kleurenpalet 🙂 !
  Alvast bedankt,
  ik vind het een spannend nieuw avontuur! 🙂
  lieve groeten,
  Karolien Daems

  Antwoord
  • Kim

   Hey Karolien, wat leuk dat je toch weer als zelfstandig psychologe wil werken! Ik wens je alvast veel succes! Ik ben van plan een video op te nemen waarin ik enkele vragen rond het werken als zelfstandig psycholoog beantwoord, ik zal de jouwe daarin ook beantwoorden 😉
   Maar hieronder al kort:
   1) bij mijn weten mag je alles combineren
   2) A) dat kan je best eens aan de psychologencommissie zelf vragen
   B) KMO-portefeuille kan je normaal wel al gebruiken zonder erkenning
   3) lijst met erkende drukkers voor ontvangstbewijsjes kan je online vinden, ik heb de mijne van bij ecoprint.be
   4) deze website heb ik zelf gemaakt via WordPress (bestaand thema zelf aangepast), mijn website voor cliënten heb ik ook zelf gemaakt via Wix

   Antwoord
 14. Dominique

  Om nog even in te spelen op de website. Ik zou ook WordPress kiezen. Gratis en bied je de meeste mogelijkheden naar de toekomst. Je koopt daar een thema bij (check themeforest). Dat kost je nog geen 60 euro en je hebt super professionele template die je kan aanpassen aan jouw voorkeuren en huisstijl. Veel website bureau’s halen zelfs dat niveau niet.

  Antwoord
 15. Charlotte

  Dag Kim!
  Fijne website heb je hier, en proficiat met het opstarten als zelfstandige psycholoog.
  Zelf sta ik momenteel ook voor dezelfde uitdaging, wat heel spannend is, maar ook heel fijn! Ik kijk er heel erg naar uit om zelf aan de slag te gaan. Ik had nog een andere vraag die ik hierboven nog niet eerder heb terug zien komen. Als je volledig alleen als zelfstandig psychologe gaat starten in een praktijk, is het dan verplicht om supervisie te hebben met een erkende supervisor voor minstens een jaar? Ik las er heel wat over op de website van VVKP, maar er staat niet duidelijk bij of het nu verplicht is of niet en welke vergoeding er gevraagd wordt. Dit thema is me nog heel onduidelijk en ik wil natuurlijk graag met alles in orde zijn. Hoe heb jij dit aangepakt?

  Antwoord
  • Kim

   Hey Charlotte! Leuk dat jij ook de stap wil zetten! Je zal dan nog wel vaker met onduidelijkheden geconfronteerd worden, helaas 😉 Volgens mij is het niet verplicht om een supervisor te hebben, maar het zou wel kunnen dat dat met de nieuwe wet gaat veranderen binnenkort… Ik heb zelf gewoon een supervisor ingeschakeld wanneer ik dat nodig vond voor mezelf. Het is wel aan te raden om een supervisor te hebben waar je af en toe bij terecht kan.
   Als je graag alle info rond het starten als zelfstandige gebundeld wil, kan je altijd naar mijn infosessie komen 😉 De volgende zal waarschijnlijk doorgaan op 14 september.

   Antwoord
 16. Sarah

  Dag Kim,
  Fijn te lezen.
  Ik start ook bijna op. Ben je aangesloten bij een vvkp of bfp en heb je weet of dit verplicht zou zijn?
  Ik heb ondernemingsnummer en erkenningsnummer maar weet niet goed of dit voldoende is om op te starten.
  Grts

  Antwoord
  • Kim

   Hey Sarah, leuk dat je ook gaat starten! Ik ben niet aangesloten bij VVKP of BFP. Ondernemingsnummer en erkenningsnummer is voldoende. Als je graag alle belangrijke info op een rijtje hebt, kan je eens naar een infosessie van mij komen. De volgende gaat waarschijnlijk half september door 😉

   Antwoord
   • Yves Coene

    Ook je visumnummer…

    Antwoord
 17. Karolien Daems

  Hallo Kim,
  Ik heb net jouw mail over het eerste jaar I.V. gelezen, en ik sta op de valreep om een lening aan te gaan om via KMO Portefeuille mijn inschrijving te kunnen betalen. Maar ik BLIJF twijfelen! Zeker na jouw mail eigenlijk! Ik doe het nu eigenlijk enkel omdat als ik mijn C.V’s nu rondstuur na praktijken, ik er in kan zetten dat ik een psychotherapie opleiding volg, want vaak zien ze hiernaar, of verwachten ze dat je er eentje gaat doen! Maar ik was dit jaar met alles zo laat, zodat ik me niet grondig heb kunnen voorbereiden op mijn kandidatuur voor andere psychotherapie opleidingen, waaronder de cliëntgerichte! Ik vroeg me af, indien ik het durf om me toch nog uit te schrijven nu voor I.V., waar vind ik dan een supervisor? Heb je een idee wanneer je nog eens een infosessie gaat organiseren? alvast bedankt,
  lieve groeten,
  Karolien

  Antwoord
  • Kim

   Oei, het is niet mijn bedoeling om iedereen aan het twijfelen te zetten! ? Maar als het enkel is om te kunnen zeggen dat je een therapie-opleiding volgt, zou ik het niet doen… Zeker als het financieel ook al een investering is… Je vindt uiteindelijk wel een job zonder opleiding, en dan kan je tijd nemen om te bedenken/voelen welke opleiding je echt wil doen. Een supervisor kan je vinden via vind-een-psycholoog of eventueel via sites van beroepsverenigingen… of een opleidingsinstituut contacteren of ze je de lijst van supervisoren kunnen geven?
   Mijn infosessie zal waarschijnlijk eind september/begin oktober plaatsvinden, ik pik binnenkort een nieuwe datum!

   Antwoord
 18. Pascale

  Dag Kim,
  Ik ga binnenkort ook opstarten als zelfstandige in bijberoep, maar zit met heel wat vragen.
  Enig idee wanneer je opnieuw een infosessie geeft?
  Volg jij op dit moment trouwens een therapie – opleiding?
  Weet je ondertussen ook al hoe het juist zit met het werken met ontvangstbewijsboekjes?
  Groeten,
  Pascale

  Antwoord
  • Kim

   Dag Pascale. Mijn volgende infosessie gaat door op zaterdag 29/9. Info op mijn site of Facebookpagina 😉 Inschrijvingen starten binnenkort!
   Ik volgde het afgelopen jaar een therapie-opleiding maar ben intussen gestopt. Dat kan je ook allemaal lezen in mijn artikels 😉 Compsy en wetboek verplichten ontvangstbewijsboekjes van een erkende drukker. Maar velen gebruiken het niet…

   Antwoord
   • Pascale

    Dag Kim,
    Wat gebruik jij dan in de plaats van de ontvangstbewijs boekjes?aangezien velen het niet gebruiken? Want ik veronderstel dat je altijd iets als “bewijs” aan je patiënten moet meegeven?
    Groetjes,
    Pascale

    Antwoord
    • Kim

     Ik gebruik nu wel ontvangstbewijsjes, denk dat dat de meest zuivere manier is…

     Antwoord
 19. E

  Hallo Kim,
  Ik studeer psychologie aan het universiteit en na mijn master klinische psychologie zou ik voltijds een eigen praktijk willen beginnen. Is het dan noodzakelijk om eerst een 4-jarige opleiding therapie te volgen? Alvast bedankt voor je antwoord

  Antwoord
  • Kim

   Nee hoor dat is niet verplicht! Als je interesse hebt, ik organiseer op 29/9 een infosessie rond ‘Starten als zelfstandig psycholoog’ 😉

   Antwoord
 20. Jozefien

  Hey Kim,
  Super interessante post! Ik ben net afgestudeerd en ga beginnen als zelfstandige. Alleen vind ik het niet helemaal duidelijk of we nu een professionele bankrekening moeten openen of niet? Is een gewone tweede zichtrekening ook goed? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Kim

   Dag Jozefien, een gewone tweede zichtrekening is inderdaad voldoende als vrij beroep.

   Antwoord
 21. xanado

  Hoi Kim! moet je verder als psycholoog per sessie nog iets afgeven buiten die 50% van belastingen en sociale bijdragen?
  Groetjes, Xanado

  Antwoord
 22. Magali

  Hoi Kim! Bij een ontvangstenboekje moet je op voorhand je naam en adres laten drukken, aangezien ik werk in een groepspraktijk vroeg ik mij af of ze met adres jouw woonadres bedoelen of je werkadres?
  Groetjes Magali

  Antwoord
  • Kim

   Dat mag je zelf kiezen. Je domicilieadres is eigenlijk je ‘hoofdzetel’ normaal gezien, maar vaak willen psychologen hun thuisadres niet delen met cliënten, dus dan is het adres van de praktijk waar je werkt zeker oké. Best laat je dat praktijkadres dan ook opnemen als vestigingsadres bij de KBO. In mijn videocursus ga ik daar allemaal uitgebreider op in, als je interesse hebt kan je hier alle info vinden: https://www.psychopraat.be/evenementen/starten-als-zelfstandig-psycholoog/

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *