Zal ik wel voldoende cliënten aantrekken? En heb ik wel genoeg te bieden als psycholoog?

29 okt 2019 | Zelfstandig psycholoog | 0 Reacties

Zal ik wel voldoende cliënten aantrekken om mijn boterham te kunnen verdienen? En heb ik wel genoeg te bieden als psycholoog? Dat zijn zowat de twee grootste bezorgdheden die ik telkens hoor van psychologen die overwegen om als zelfstandige te starten. Zo ook weer tijdens de infosessie die ik onlangs gaf. 
Twee terechte, belangrijke vragen natuurlijk. Want 1) je moet van je werk kunnen leven, en 2) je wil dat je cliënten zich geholpen voelen en dat je werk zinvol is. Die angst en onzekerheid hierover zijn dus heel normaal. Ik heb ze zelf ook gehad toen ik startte, en af en toe komt die onzekerheid nog wel eens piepen. 
Toch heb ik de ervaring dat het echt wel mogelijk is om voldoende cliënten aan te trekken om je boterham te verdienen; en dat je ook wanneer je misschien nog niet veel ervaring hebt, echt wel iets te bieden hebt als psycholoog.Maar cliënten komen natuurlijk niet vanzelf bij jou aankloppen. Als je voldoende cliënten wil aantrekken, moet je zorgen voor voldoende bekendmaking. Zo simpel is het, maar toch ook niet helemaal. Als je in een gekende groepspraktijk gaat werken wordt de bekendmaking misschien grotendeels voor jou gedaan, maar vaak moet je er zelf ook in investeren. 
Er zijn verschillende manieren om jezelf bekend te maken. Online via zoekwebsites, een eigen website met goede SEO, via sociale media,… En offline door het contacteren van verwijzers, via brieven, bezoeken, met visitekaartjes of folders,… Het is altijd slim om op verschillende manieren in te zetten, maar het allerbelangrijkste is dat je inzet op de manier die aansluit bij jou én vooral bij jouw ideale clienten. 
Daarom moet je natuurlijk eerst een idee hebben van wie jou ideale cliënten zijn. Met welke doelgroep wil je werken? Dat kan een specifieke doelgroep zijn, maar die kan ook heel breed zijn. Op zich is dat geen probleem, maar het is wel belangrijk om jezelf dan te onderscheiden van al die andere psychologen. Roept dit al meteen iets op van: ‘oei, mezelf onderscheiden… maar wat heb ik eigenlijk als meerwaarde te bieden? Waarom zouden cliënten bij mij komen in plaats van bij één van die andere psychologen?’. Herkenbaar. Maar geen zorgen, je hoeft geen superkrachten te hebben Iedereen is uniek en dat is de manier waarop jij je kan onderscheiden. Je werkt misschien wel met allerlei problematieken of leeftijden, maar jij bent jij en jij werkt volgens jouw visie en waarden, volgens wat jij belangrijk vindt. Vaak gebeurt dat vanzelf, maar zijn we ons eigenlijk niet zo bewust van wat nu eigenlijk onze visie is, onze waarden als psycholoog zijn, onze manier van werken is. Maar die heb je zeker wel! 
In het begeleidingstraject ‘Groeien als zelfstandig psycholoog’ is dat ook meteen het eerste waar ik met de deelnemers naar op zoek ga: hun visie en waarden als psycholoog. Het zit allemaal al in je, maar is vaak moeilijk onder woorden te brengen. Dankzij de gerichte vragen in het werkboek, een leuke creatieve oefening tijdens de sessie, het oefenen in het verwoorden van je visie en de feedback van mij en de andere deelnemers, wordt dit meteen veel duidelijker. De vorige deelnemers geven aan hier echt veel aan gehad te hebben en er zelfzekerder door geworden te zijn!  
Eens je een duidelijk zicht hebt op jouw visie en waarden, kan je op zoek gaan naar mensen die zich aangetrokken voelen tot ‘jouw manier’. Maar dan is het natuurlijk belangrijk dat je ‘jouw manier’ laat zien; dat je jezelf en jouw visie op een authentieke manier bekend kan maken. Op jouw website, op zoekwebsites, in je folder, in contact met verwijzers, tijdens eerste gesprekken… Ik krijg heel vaak positieve feedback van mijn cliënten over de inhoud van mijn website, en dat is ook de manier waarop ik heel veel cliënten naar mijn praktijk krijg. Tijdens het begeleidingstraject geef ik een heleboel tips over hoe je jezelf op een authentieke manier bekend kan maken en waar je op moet letten. Belangrijk daarbij is ook dat je je inleeft in je ideale cliënten: hoe kan je hen aanspreken? Wat willen zij weten over jou en je manier van werken? Waar kunnen zij zich in herkennen? Wat hebben zij nodig om de stap naar jou te kunnen zetten?
Natuurlijk zullen er ook mensen zijn die zich niet aangesproken voelen door ‘jouw manier’, maar dat is helemaal oké. Je kan nu eenmaal niet voor iedereen goed doen. En mijn ervaring is dat het alleen maar onzekerder maakt als er mensen naar je toe komen die verwachtingen hebben die niet aansluiten bij jouw manier van werken. Het is dus zowel voor de cliënt als voor jou fijner als dit voorkomen kan worden door duidelijke communicatie. Zo kan de cliënt al voor het eerste gesprek aanvoelen of jij met ‘jouw manier’ een goede match zou kunnen zijn. Win-win!
En je hoeft echt niet bang te zijn dat je mensen zal afschrikken door jouw visie duidelijk naar buiten te brengen, want je zal daarentegen ook veel meer mensen wél aantrekken, net ómdat je jezelf onderscheidt en je cliënten een duidelijk beeld geeft van wat ze kunnen verwachten. En misschien nog het allerbelangrijkste: het geeft jezelf écht meer rust, houvast én zelfvertrouwen als je achter jouw visie durft te staan. Je hoeft je niet in duizend bochten te wringen om voor iedereen goed te doen, jij bent jij en als je de juiste cliënten kan aantrekken beteken jij sowieso een meerwaarde voor hen! En waarschijnlijk zal je visie door de jaren heen nog wel wat veranderen, maar ook dat is helemaal oké. Je visie groeit met je mee!
Werk jij als zelfstandig psycholoog en merk je dat je nog erg onzeker bent over of je wel voldoende cliënten zal aantrekken, of over wat je eigenlijk te bieden hebt als psycholoog? Of heb je andere onzekerheden, over praktische of inhoudelijke zaken? Dan kan je je inschrijven voor het begeleidingstraject ‘Groeien als zelfstandig psycholoog’. We gaan in een klein groepje vijf sessies lang aan de slag met al deze zaken, zodat je met minder onzekerheden en meer zelfvertrouwen verder kan groeien als psycholoog. Heb je interesse of misschien nog twijfels, stuur me gerust een mailtje terug! Wacht niet langer, want het traject start al over twee weken! Alle info kan je hier vinden.
Nog niet gestart als zelfstandig psycholoog, maar kriebelt het wel? Ben je nog onzeker of weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Dan kan je inschrijven voor de infosessie ‘Starten als zelfstandig psycholoog’, de volgende gaat door op vrijdag 13 december. Klik hier voor alle info.
Ik zie je heel graag binnenkort!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.