Selecteer een pagina

Hey, super leuk dat je mijn website bezoekt! Ik vertel je graag wat meer over mezelf. 

Ik ben Kim De Ridder, geboren in 1992, in 2015 afgestudeerd als Master in de klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, en in januari 2016 gestart als zelfstandig psychologe in bijberoep. Mijn enige klinische praktijkervaring was mijn 950 uren durende stage bij het CGG. Een grote stap dus, die best wel wat twijfels en onzekerheden met zich meegebracht heeft. Want zo helemaal in mijn eentje mijn eigen praktijk opstarten, zou dat wel lukken? Zouden er wel mensen naar mij toe willen komen, als jonge psychologe? En als ik al aan cliënten zou komen, hoe zou ik hen dan kunnen helpen? Zou dat wel lukken, zo zonder ervaring? Het bezorgde me soms veel stress, met hoofd- en buikpijn tot gevolg. 

Toch ben ik ontzettend blij dat ik het avontuur ben aangegaan. Het aantal cliënten nam geleidelijk aan toe, ideaal voor mij om er stilaan aan te wennen. Ik combineerde mijn bijberoep de eerste twee jaar met verschillende jobs. Ik werkte als wetenschappelijk medewerker aan de VUB, nadien als thuisbegeleidster en dáárna als hulpverlener bij de Bezoekruimte. Maar ik kon mijn draai nergens 100% vinden. 

In februari 2018 besloot ik volledig op mezelf te beginnen. Een sprong in het diepe, maar ik wilde het risico toch wagen. Ik maakte kort nadien ook de overstap van een dokterspraktijk naar mijn eigen thuispraktijk. Intussen zijn we alweer enige tijd verder, doe ik alles op mijn eentje, en eigenlijk verloopt het vanaf het begin al heel goed! Al moet ik toegeven dat ik af en toe nog weleens denk: ‘ik stop ermee!’… Want volledig zelfstandig zijn betekent nu eenmaal ook wat onzekerheid. Op financieel vlak, maar ook over wat ik te bieden heb als psycholoog/therapeut ben ik met momenten nog steeds erg onzeker. Het is verdorie ook geen gemakkelijke job, he! Maar ach, dat maakt het net zo boeiend! Het is een grote zoektocht geweest, die ik met momenten echt moest doorworstelen (en soms nog), maar die me ook al heel veel bijgebracht heeft. En ondanks dat ik wel eens durf klagen over mijn werk en heel af en toe eens op de site van de VDAB beland, zou ik mijn job toch voor geen geld van de wereld willen inruilen!

Ik ben fan van de cliëntgerichte, experiëntiële, emotion focused psychotherapie en ben in september 2019 gestart met de vierjarige opleiding. Ik vind het ontzettend boeiend om me daar verder in te kunnen verdiepen en het geeft me meer houvast en zekerheid in mijn werk.

Hoe is Psychopraat ontstaan? 

Toen ik pas als zelfstandige in bijberoep gestart was, had ik al enkele jaren een persoonlijke lifestyle blog waarop ik over allerlei onderwerpen schreef. Maar door de drukte van het werk had ik daar nog weinig tijd voor. Bovendien merkte ik dat de opstart als zelfstandig psychologe zoveel ruimte innam, dat ik vooral nood had om mijn hersenspinsels en ervaringen daaromtrent te kunnen delen. Als een soort van dagboek voor mezelf, om alles op een rijtje te kunnen zetten en om achteraf op dit proces terug te kunnen kijken, maar vooral omdat ik op zoek was naar herkenning, én ik herkenning wilde bieden aan anderen. Ik had dankzij mijn vorige blog al mogen ervaren hoe fijn het is om (online) in contact te komen met mensen die zich herkennen in mijn verhaal, en andersom.   

En dus besloot ik een nieuwe blog te starten die specifiek gericht zou zijn op mijn avonturen als beginnend zelfstandig psycholoog. Ik wilde hem eerst ‘Psycho(b)logie’ noemen, dat vond ik een leuke woordspeling Maar nadat ik de resultaten van mijn Facebookpoll zag, besloot ik toch voor Psychopraat te gaan. Psycho-pRaat, niet psycho-paat, al begrijp ik de verwarring wel In eerste instantie was de bedoeling dus om ervaringen te kunnen uitwisselen en steun te vinden bij collega-psychologen. En dat is nog steeds het geval!

Maar door de jaren heen groeide en ontwikkelde Psychopraat stap voor stap. Regelmatig kreeg ik mailtjes van lezers met vragen rond het starten als zelfstandig psycholoog. Ze vroegen tips en informatie en wilden graag eens samenzitten om motivatie te kunnen halen uit mijn verhaal, want het is toch geen evidente stap om (al jong) als zelfstandig psycholoog te starten. Ik vond het fijn om anderen hierbij te kunnen helpen. De vraag werd steeds groter en mijn kennis breidde zich ook steeds meer uit. En toen bedacht ik dat het misschien een goed idee zou zijn om een infosessie te organiseren rond het starten als zelfstandig psycholoog. Na lang twijfelen – want ook dat vond ik eng – besloot ik het gewoon te proberen. En het was meteen een groot succes! Dat smaakte naar meer, en intussen organiseerde ik al een heleboel infosessies ‘Starten als zelfstandige psycholoog’, waarmee ik al een heleboel psychologen inspireerde om als zelfstandige te starten.  

Ik merkte meer en meer dat de nood aan begeleiding en ondersteuning bij het starten als zelfstandig psycholoog echt wel hoog is, en dat er heel weinig mogelijkheden zijn. Dat motiveerde mij om hier zelf verder mee aan de slag te gaan. Ik heb vaak een hoofd vol ideeën, waarvan ik er al een aantal concreet vorm gegeven heb. Mijn volledig aanbod kan je hier vinden. En waarschijnlijk zal dat de komende jaren nog met mij mee groeien

Ik zou zeggen: veel leesplezier op mijn blog, en laat gerust een reactie achter onder mijn artikels, ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën! En ga zeker ook eens kijken op mijn sociale media en luisteren naar de Psychopraat Podcast!

En wie weet zie ik je binnenkort wel op één van mijn workshops!

PS: Wil je graag contact met me opnemen? Dan kan je mailen naar info@psychopraat.be.