Ik word zelfstandig psychologe in hoofdberoep!

11 feb 2018 | Persoonlijk | 8 reacties

Goh, het is weer een hele tijd stil geweest op deze blog… Dat komt vooral omdat ik het erg druk heb en er veel veranderingen aan de gang zijn in mijn leven, maar ook omdat ik niet meer zoveel inspiratie had voor deze blog. Ik heb al verschillende onderwerpen op deze blog behandeld, en ik merk dat vooral de artikels over starten als zelfstandige erg populair zijn. Daarom heb ik enkele maanden geleden ook besloten om er een infosessie over te organiseren. Deze ging door op 8 januari 2018 en ik vond het heel erg fijn om te doen! Er waren 19 mensen aanwezig en ik kreeg hele lieve, positieve reacties en hoop dat ik een heleboel mensen heb kunnen inspireren om ook als zelfstandige te starten.
Na de infosessie voelde ik echt een enorme energieboost en had ik zin in meer! Ik kreeg meteen inspiratie voor een volgende infosessie die nog uitgebreider zou worden. Ik wilde er meteen mee aan  de slag, maar aangezien ik 30u/week bij de Bezoekruimte werk, het daarnaast de laatste maanden erg druk is in mijn zelfstandige praktijk én ik ook nog een therapie-opleiding volg, had ik daar de tijd niet voor. Ik besefte meer en meer dat ik energie krijg van zo’n dingen organiseren en mijn eigen ding kunnen doen, in tegenstelling tot het werken bij de Bezoekruimte, wat me vooral heel veel energie kostte.
En zo besliste ik uiteindelijk om mijn job bij de Bezoekruimte op te zeggen en volledig zelfstandig te worden! Het is een grote stap, van 1 à 2 dagen per week als zelfstandige naar voltijds, maar ik heb er zin in! Alles leek me ook in die richting te sturen. Het klinkt misschien gek, maar op vlak van werk heb ik vaak het gevoel dat alles om een reden gebeurt en dat ik best wel veel geluk heb. Hoewel ik er ook wel hard voor werk en durf beslissingen maken en stappen zetten die risico’s inhouden, als ik het gevoel heb dat die me dichter bij mijn uiteindelijke droombaan gaan brengen. Het is nu al de derde keer dat ik zelf ontslag neem, en hoewel ik er soms ook wel wat onzeker van kan worden (‘zal er ooit een job zijn die ik graag doe/goed kan?’), ben ik vooral trots dat ik durf kiezen voor wat mij gelukkig maakt, en vooral durf stopzetten wanneer iets me niet gelukkig maakt.
Ik moet volgende week nog twee dagen bij de Bezoekruimte werken en dan is het zover, dan ben ik volledig op mezelf aangewezen. Ondanks dat ik er naar uit kijk, is het ook best spannend. Ik maak me vooral zorgen over het financiële aspect, en ook over het feit dat ik minder structuur zal hebben en geen collega’s meer zal hebben. Oh ja, ik vergat nog te vermelden dat ik ook kan starten in een nieuwe groepspraktijk! Daar heb ik dan toch twee collega’s, maar er is maar één gespreksruimte die we delen, dus we zullen elkaar niet zo vaak zien. Ik ga waarschijnlijk drie dagen per week bij de huisarts in de praktijk blijven werken, en één dag in de groepspraktijk. Vrijdag houd ik dan vrij voor mijn therapie-opleiding. Op dit moment heb ik vooral zoiets van ‘we zien het wel’. Als volledig zelfstandig zijn me niet bevalt kan ik nog altijd een andere job zoeken, maar dan heb ik het tenminste geprobeerd. Ik heb niet veel te verliezen, de job bij de Bezoekruimte bleek uiteindelijk toch echt niet voor mij weggelegd.
Naast therapie geven wil ik ook graag nog andere projecten doen, vooral met Psychopraat. Ik wil mijn infosessies verder uitbreiden en eventueel ook nog andere sessies geven, maar ik weet alleen nog niet waarover 🙂 Ik voel me op dit moment nog niet ervaren genoeg in de meeste onderwerpen. Daarnaast wil ik ook graag meer doen met deze blog, maar zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef, heb ik momenteel niet zoveel inspiratie. Misschien komt dat wel weer als ik meer tijd heb… En ook mijn Facebookpagina zou ik graag wat meer gebruiken, ook om persoonlijke dingen te delen. Een beetje zoals dit persoonlijke artikel maar dan met foto’s en kortere tekstjes 😉
Als jullie nog ideeën hebben voor mijn blog, Facebookpagina, infosessies of iets anders, hoor ik het graag!

8 Reacties

 1. Fien

  Dag Kim,
  Proficiat! Ik ben pas gestart als zelfstandige in bijberoep, maar hoofdberoep lonkt ook wel ergens in de verte. Maar er zijn een heel aantal dingen die me op dit moment nog tegenhouden. Voel je je genoeg theoretisch ‘ondersteund’ door de therapieopleiding? Hoeveel cliënten ga je zien per week/per dag?
  Ik wens je in ieder geval heel veel succes.
  Fien

  Antwoord
  • Kim

   Dankjewel Fien!
   Goh, ik zit pas in het eerste jaar van de opleiding dus het is pas het begin. Het is nog heel erg zoeken, maar ik denk dat dat het altijd wel wat is. Ik probeer te steunen op de ‘kennis’ die ik al heb, en verder vooral vanuit mijn intuïtie te werken. Ik ga ook in supervisie, wat ook wel helpt. Mijn doel is 4 dagen per week 5 cliënten per dag te zien, dus 20 per week. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar dat is op dit moment mijn ideale scenario.
   Jij ook veel succes!

   Antwoord
 2. Kristel Van der Schoepen

  Knap Kim dat je ondanks de bedenkingen toch durft te springen. Ik wens je heel veel succes!!!

  Antwoord
  • Kim

   Dankjewel Kristel! 🙂

   Antwoord
 3. rebecca

  Wat een moedige sprong! Succes!
  Ik vind het vooral fijn om mee te lezen met je ervaringen, dat mag zeker ook persoonlijk zijn, ook hoe je therapie-opleiding verder loopt vind ik interessant om te volgen, waar je tegenaan loopt, wat je vooruit helpt, enz…Ik vind het nu ook wel fijn te lezen over je sprong naar volledig zelfstandige, zo een moed geeft altijd inspiratie om zelf ook meer voor je eigen pad te kiezen 😉

  Antwoord
  • Kim

   Dankjewel voor je lieve reactie Rebecca, dankjewel. Fijn dat je erdoor geïnspireerd raakt, en bedankt voor de ideeën 🙂

   Antwoord
 4. Delphine

  Proficiat Kim! Je hebt een moedige sprong gemaakt. Veel succes met je praktijk en psychopraat.

  Antwoord
  • Kim

   Dankjewel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *